Zimsko održavanje ulica u Centru

Nakon provedene tenderske procedure u Općini Centar Sarajevo donesena je odluka da se za izvođača radova na zimskom održavanju, odnosno čišćenju od snijega, saobraćajnica na području središnje sarajevske općine za period od 2016. do 2020. godine angažuje Kantonalno javno komunalno preduzeće ''Rad''.

Predstavnici Općine Centar Sarajevo i KJKP ''Rad'' će potpisati okvirni sporazum za redovno zimsko održavanje saobraćajnica i pješačkih staza na području općine Centar za period 2016-2020. godine, na osnovu kojeg će se za svaku zimsku sezonu potpisivati ugovor.

 

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa preduzećem ''Rad'' napravila ''Program zimske službe na području općine Centar za period 2016-2020. godine“ kojeg je usvojilo Općinsko vijeće Centar na 47. redovnoj sjednici, održanoj 28. aprila 2016. godine. Na osnovu ovog programa proveden je postupak izbora izvođača radova za redovno održavanje saobraćajnica u Centru u zimskim uslovima koje će finansirati Općina.

 

Prema odredbama programa zimskog održavanja saobraćajnica u Centru  i ugovora za ovu zimsku sezonu koja traje od 15. novembra 2016. do 15. marta 2017. godine, komunalno preduzeće ''Rad'' ima obavezu da održava prohodnim 54 saobraćajnice lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i 140 nekategorisanih cesta sortiranih po prioritetima, kako bi se obezbijedio stalan, nesmetan i siguran promet na cestama. Za ovu namjenu u budžetu Općine Centar je planirano 1,5 milion maraka.

 

Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno i okončati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina. Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja.

 

Na osnovu ugovora sa Općinom Centar preduzeće ''Rad'' je u obavezi da u slučaju potrebe isporuči neophodne količine soli koja će biti distribuirana na više od 150 lokacija u 15 mjesnih zajednica gdje će je građani moći preuzeti za posipanje stepeništa, pješačkih staza i prilaza.

 

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo u slučaju velikih snježnih padavina proglasi stanje prirodne nesreće, pomenuti okvirni sporazum se stavlja van snage i održavanje saobraćajnica se obavlja na osnovu ''Programa zaštite od elementarnih nepogoda'' što je u nadležnosti Službe za civilnu zaštitu Općine Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti