Ajnadžić razgovarao sa predstavnicima Udruženja „EDUS“

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak, 27. oktobra 2016. godine ugostio predstavnike Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS koje je predvodila Sanela Lindsay, generalni sekretar Udruženja. Povod posjete bio je razgovor o podršci Općine Centar aktivnostima Udruženja.
Ajnadžić razgovarao sa predstavnicima Udruženja „EDUS“

Naime, EDUS je nevladina organizacija koja u saradnji sa javnim predškolskim i školskim ustanovama pruža unaprijeđen naučno dokazani model obrazovanja djeci sa i bez razvojnih poremećaja, edukaciju i unapređenje znanja profesionalnog kadra, edukaciju  i podršku roditeljima kroz predavanja, te naučnu saradnju široj profesionalnoj zajednici.

 

Na početku sastanka Lindsay je upoznala predsjedavajućeg Ajnadžića sa aktivnostima koje Udruženje provodi kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

 

-Udruženje je registrovano 2010. godine na nivou države Bosne i Hercegovine okupljanjem stručnjaka, roditelja i građana, a nastalo je kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne. Glavni pokretači Udruženja su stručnjaci i roditelji koji prije svega žele da izvanrednu praksu, očitovanu u stalnom i mjerenom napretku djece uključene u projekat, zadrže i ugrade u sistem. Pri tome nastoje konstruktivno upotrijebiti ljudsku i stvaralačku energiju stručnog koordinatora ovog projekta, naučnice iz oblasti pedagogije, psihologije i defektologije prof. dr. Nirvane Pištoljević, koja želi da svoje znanje i iskustvo iz SAD-a iskoristi kako bi pomogla i djeci u BiH. Glavni ciljevi i strategije za ostvarenje tih ciljeva su kvalitativno unapređenje sistema podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, asistencija u edukaciji stručnjaka, studenata i roditelja za korištenje naučno dokazanih metoda rada s djecom, iniciranje i razvoj sistema rane detekcije, dijagnoze i intervencije za djecu sa smetnjama i poremećajima u razvoju, kao i unapređenje nauke i visokoškolskog obrazovnog sistema, strukturno unapređenje sistema podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, te podizanje svijesti javnosti o ovom problemu. Problem sa kojim se svakodnevno suočavamo je nedostatak prostora. Trenutno djelujemo u prostorijama Osnovne škole „Vladislav Skarić“ i JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“. Veliki je broj djece koja imaju potrebu da se uključe u naš program, ali mi nemamo uslove da zadovoljimo sve te potrebe, i zbog toga uvijek imamo djecu koja se nalaze na listi čekanja. Svakodnevno radimo sa 115 djece od čega je 23 djece sa područja općine Centar. Nakon što se roditelji nama obrate za pomoć na osnovu skale za procjenu razvoja djeteta  uradi se detaljna opservacija svakog djeteta na osnovu čega napravimo individualni program rada sa djetetom. Naša zamisao je da u budućnosti osnujemo Javnu ustanovu „Institut za naučne metodologije u inkluzivnom obrazovanju“ koji bi predstavljao glavni oslonac unapređenja cjelokupnog obrazovnog sistema i usmjerenja prema najboljim svjetskim praksama i boljoj inkluzivnosti. Predloženi institut bio bi višenamjenski, a služio bi kao pokazna predškolsko-školska ustanova, resursni i edukacijski centar za stručnjake iz postojećeg sistema, studente relevantnih fakulteta i roditelje, te naučno istraživački centar. Za sve ovo nam je potrebna pomoć, jer potrebno je osigurati prostor za smještaj pomenutog instituta, ali i finansijska sredstva za održivost, pojasnila je Lindsay.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je Općina Centar spremna pomoći u pronalaženju najboljih alata za rješavanje problema koji se tiču osoba sa invaliditetom i djece sa razvojnim poteškoćama.

 

-Ova lokalna zajednica je itekako zainteresirana da se uključi u rješavanje ovog problema, jer se on može rješavati samo zajedničkim snagama i zajedničkim radom. U budžetu za 2017. godinu ćemo planirati sredstva za podršku radu vašem udruženju, a koja trebaju biti fokusirana za rad sa djecom sa teritorije općine Centar. Mi imamo saradnju sa turskom organizacijom Yesilay, a možda bi njihov projekat mogao biti rješenje za vaš problem nedostatka prostora. Naime, jedna općina, odnosno regija je spremna uložiti oko 15 miliona eura za izgradnju rehabilitacionog centra za djecu i invalide na području općine Centar na površini od 4 dunuma gdje bi pored rehabilitacije djece i invalidnih osoba također bio smješten i edukativni centar za sprečavanje raznih vrsta ovisnosti. Općina Centar je zainteresovana za realizaciju ovako velikog i društveno korisnog projekta i spremni smo obezbjediti potrebno zemljište i odgovarajuće dozvole za izgradnju. Naša želja je da pronađemo najbolji mogući način da pomognemo populaciji koju vi predstavljate, odnosno da učinimo sve da im olakšamo život, istakao je Ajnadžić.

 

U ime Udruženja „EDUS“ današnjem sastanku su prisustvovali i Branka Topić, Aida Hrnjić, te Dževad Topić koji je ujedno i vijećnik u Općinskom vijeću Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti