Okončana rekonstrukcija Ulice Mandžina donja

Okončana je rekonstrukcija Ulice Mandžina donja između brojeva 1 i 23 (Mjesna zajednica „Bardakčije“) koja je počela krajem prošlog mjeseca. Radove su izveli radnici građevinskog preduzeća „Bosman“, na osnovu ugovora potpisanog sa Općinom Centar koja je finansirala ovaj projekt sa gotovo 75.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
Okončana rekonstrukcija Ulice Mandžina donja

Glavnim projektom, kojeg je uradilo JP „Zenica“, bilo je planirano da na ovoj saobraćajnici u Centru prvobitno bude uklonjen stari asfalt i podloga umjesto kojeg je postavljeni novi. Također, planirano je uklanjanje starih oštećenih ivičnjaka i postavljanje 330 metara novih betonskih. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda, koje su najčešći uzročnik oštećenja i propadanja saobraćajnice, ugrađena su reviziona okna u koja su priključeni oluci sa okolnih stambenih objekata, te 150 metara drenažnih i 80 metara plastičnih kanalizacionih cijevi. Prije postavljanja 550 metara kvadratnih novog asfalta urađena je nivelacija 28 šibera za vodu, sedam šahtova i devet rešetki za odvod. Prema ugovoru rok za izvođenje ovih radova je bio 45 dana.

 

-Rekonstrukcija ulice je u potpunosti završena. Prvobitno je izvršeno vađenje oštećenih ivičnjaka te iskopavanje stare kolovozne konstrukcije. Nakon toga je urađena zamjena tamponskog dijela, ugradnja 330 metara novih betonskih ivičnjaka, zatim asfaltiranje u dva sloja. Također su ugrađene instalacije za odvodnju površinskih voda, a kako bi se spriječila oštećenja i propadanja saobraćajnice, oluci sa okolnih objekata su povezani sa oknima za odvodnju površinskih voda. Vodilo se računa da se raniji nivo asfalta zadrži zbog ulaska u garaže i stambene, te pomoćne objekte. S tim u vezi, urađena je nivelacija šibera, šahtova i rešetki, kazao je Ademir Džafić, šef gradilišta građevinske firme „Bosman“.

 

Prethodno je pomenuta firma okončala rekonstrukciju ulica Zatikuša i Šekerova na Bjelavama, za šta je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila 90.000 KM.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti