Uskoro nastavak gradnje zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene porodice sa područja općine Centar

U narednih nekoliko dana bit će nastavljena gradnja zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene porodice u naselju Šip. Podsjećamo, Generalni sporazum o izgradnji objekta potpisali su 2011. godine Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo, nakon čega su 11. oktobra iste godine načelnik Općine Dževad Bećirević i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić položili kamen temeljac čime je ozvaničen početak radova na gradnji objekta kolektivnog stanovanja za 24 porodice interno raseljenih i socijalno ugroženih lica sa područja općine Centar.
Uskoro nastavak gradnje zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene porodice sa područja općine Centar

Nakon što je izgrađeno prizemlje te podignut prvi sprat, radovi su obustavljeni prije tri godine. Potpisivanjem Aneksa 2 Generalnog sporazuma o realizaciji projekta između Općine Centar i Vlade KS stečeni su uslovi da problem interno raseljenih osoba sa područja ove općine bude riješen. Za realizaciju projekta Općina je do sada izdvojila oko 800.000 maraka i to za izradu projektne dokumentacije i geo-tehničkog izvještaja, pribavljanje svih potrebnih saglasnosti, kupovinu zemljišta, plaćanje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, rente i skloništa, pribavljanje urbanističke i građevisnke dozvole. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obezbijedilo je oko 280.000 maraka za nastavak radova na izgradnji objekta.

 

Projekat implementira njemačka humanitarna organizacije ASB (Arbeiter-Samariter-Bund).

 

Pomoćnik načelnika u Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar Osmo Babić kazao je da je krajnje vrijeme da se riješi problem interno raseljenih lica na području ove lokalne zajednice.

 

-Potpisan je Aneks 2 Generalnog sporazuma o realizaciji projekta i time su stečeni svi uslovi za nastavak radova. Prva faza podrazumijeva završetak grubih radova „RAU-BAU“ do kraja ove godine, dok je za početak naredne godine planirano okončanje svih radova i useljenje porodica u zgradu. Na području općine Centar nalazi se 36 interno raseljenih porodica, a pravi se zgrada sa 24 stana. Prioritet u smještaju  će imati osobe koje budu htjele zamjensku jedinicu kako bi trajno riješile svoje pitanje. Za preostale porodice iznaći ćemo način kako da riješimo njihov problem, naglasio je Babić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti