Obuka i edukacija za osnovce o načinu postupanja u slučaju izbijanja požara

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar, u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ''Bjelave'', organizirala je predavanja o zaštiti od požara za učenike šestih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar.
Obuka i edukacija za osnovce o načinu postupanja u slučaju izbijanja požara

Predavanja o zaštiti od požara su održana u školama “Vladislav Skarić”, “Nafija Sarajlić”, “Hasan Kaimija”, “Isak Samokovlija”, “Safvet-beg Bašagić”, “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”, a naredne sedmice će također u osnovnoj školi “Alija Nametak” biti održana taktično-pokazna vježba–simulacija požara sa evakuacijom u kojoj će učestvovati svi članovi štaba civilne zaštite, hitna pomoć, vatrogasci, 320 učenika i 22 nastavnika.

 

Tokom predavanja u školama Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu Općine Centar i Sulejman Vranac, komandir DVD „Bjelave“ pojasnili su učenicima šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome je djeci posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već ih isključivo upućuje na bezbjedno evakuisanje iz prostora ili objekata zahvaćenih požarom ili drugom nesrećom.

 

Predavači su upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti