Obilježena 13. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića i spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima na Kovačima, obilježena je 13. godišnjica od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH.
Obilježena 13. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganju cvijeća su prisustvovale mnogobrojne delegacije svih nivoa vlasti, te ambasadori iz prijateljskih zemalja. U ime Općine Centar Sarajevo cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, te vijećnici Dževad Topić i Mustafa Mulić.

 

Alija Izetbegović bio je jedan od najznačajnijih političara u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Tokom obraćanja, mnogi su istakli da je bio veliki državnik, koji je nastojao i želio od BiH stvoriti demokratsko društvo po mjeri svih građana.

 

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Na demokratskim izborima održanim 1990. godine u SR BiH izabran je za člana Predsjedništva, a kasnije je obnašao funkciju predsjednika Predsjedništva RBiH. Na tom mjestu je bio i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Iz političkog života se povukao 2000. godine. Preminuo je 19. oktobra 2003. u Sarajevu.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je u najteže ratno vrijeme za Bosnu i Hercegovinu obavljao dužnost komandanta Prvog korpusa Armije RBiH koja je imala zonu odgovornosti u Sarajevu.

 

-Alija Izetbegović je bio veliki čovjek, državnik, filozof i mislilac. Imao sam čast i zadovoljstvo živjeti u vremenu kada je donosio sudbonosne odluke za državu Bosnu i Hercegovinu kao multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu državnu zajednicu i moram priznati da je zaista cijeli svoj život posvetio izgradnji države. Ono što me jako raduje jeste činjenica koja govori da je svakog momenta imao državu Bosnu i Hercegovinu u svom srcu, a ono što je zaslužio jeste da u srcu svakog korektnog i poštenog građanina ove zemlje leži lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića, kazao je Ajnadžić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti