Ajnadžić ugostio predstavnicu Udruženja „Žene ženama“

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, ugostio je predstavnicu Udruženja „Žene Ženama“ Lejlu Arnaut. Povod posjete bio je razgovor o podršci Općine Centar aktivnostima Udruženja.
Ajnadžić ugostio predstavnicu Udruženja „Žene ženama“

Na početku sastanka Arnaut je upoznala predsjedavajućeg Ajnadžića sa planiranim aktivnostima Udruženja u narednom periodu kao i trenutnom položaju u kojem se nalazi Udruženje.

 

-Posljednji projekat koji smo radili uspješno je realiziran zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar. Riječ je o projektu „Gender senzibilizacija za gender perspektivu – ostvarivanje ravnopravnosti polova na lokalnom nivou“. Projekat je realiziran u saradnji sa sedam osnovnih škola na području ove lokalne zajednice, sa kojom uspješno sarađujemo još od 2000. godine. U okviru pomenutog projekta izrađena je brošura pod nazivom „Rodna ravnopravnost u osnovnom obrazovanju“, koja se temelji na osnovnim principima i standardima rodne problematike i iskustvima prakse u okviru provođenja projekta u osnovnim školama na području općine Centar. Također smo bili uključeni u projekat izrade lokalnog Gender akcionog plana Općine Centar. Nadamo se da će u narednom periodu ovako dobra saradnja biti nastavljena. Trenutno radimo na kampanji za nediskriminaciju porodilja u Federaciji BiH. Kampanja ima dva cilja, a to je donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou i osnivanje porodičnog fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada, istakla je Arnaut.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da Općina Centar svake godine iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za pomoć nevladinim organizacijama, te da čvrsto vjeruje da će se saradnja između Općine i ovog Udruženja intenzivirati.

 

-Općina Centar je i do sada sa vama imala dobru saradnju, a nastavit ćemo i dalje. Alati koje nudite su interesantni, a društvena zajednica ih treba konzumirati u mjeri u kojoj je potrebno. Nevladin sektor mora da ima svoje posebno mjesto i ulogu i to je dobar korektiv ako se pravilno poredaju stvari. Smatram da ste ozbiljna organizacija koja radi dobar i koristan posao i sa vama treba sarađivati. Lokalna zajednica treba svoje dodatne mogućnosti i finansijske kapacitete angažovati u mjeri u kojoj je to realno, da se indirektno podrži svaka bračna zajednica koja želi imati djecu. Općina Centar će u narednom periodu kroz različite metode intenzivirati borbu protiv takozvane bijele kuge, odnosno podršku porastu nataliteta, a prije svega povećanjem finansijskih izdvajanja, dodao je Ajnadžić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti