Naredne sedmice podjela paketa korisnicima Crvenog križa/krsta Općine Centar

Općina Centar Sarajevo godinama brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva stavlja među najprioritetnije aktivnosti. Jedan od projekata koji Općina Centar podržava je i pomoć starijim osobama preko 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama s ciljem poboljšanja životnih uslova, a realizira se putem Crvenog križa/krsta Općine Centar sa kojim ova lokalna zajednica izuzetno dobro sarađuje dugi niz godina.
Naredne sedmice podjela paketa korisnicima Crvenog križa/krsta Općine Centar

Podsjećamo, načelnik Dževad Bećirević je krajem juna potpisao protokol o realizaciji granta Crvenom križu/krstu prema kojem je za navedeni projekat iz općinskog budžeta izdvojeno 50 hiljada maraka.

 

Korisnici ovog projekta su osobe treće životne dobi, starosti od 60 i više godina, osobe koje su izložene teškom siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolovane i nemaju materijalnu niti moralnu podršku društva i svojih najbližih. Osnovni cilj projekta je pružanje pomoći starijim osobama koje žive u teškim okolnostima, posebno onima koji su usamljeni, bolesni ili su fizički ograničeni u svakodnevnom funkcioniranju.

 

Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa/krsta Općine Centar kazala je da su volonteri svakodnevno na terenu s ciljem pružanja pomoći onim korisnicima kojima je ona neophodna.

 

-Prema evidenciji imamo 85 korisnika, od kojih se jednom broju pružaju sve usluge u skladu sa specifikacijom projekta kućne njege, a drugom dijelu korisnika će se pružati pomoć samo u vidu paketa. Trenutno smo u procesu nabavke paketa hrane i higijenskih potrepština. Za nabavku paketa hrane smo proveli postupak nabavke i odabrali najpovoljnijeg ponuđača, a odmah nakon potpisivanja ugovora krećemo sa distribucijom, što će najvjerovatnije biti realizirano do kraja naredne sedmice. Kada su u pitanju paketi sa higijenskim potrepštinama, u fazi smo odabira najpovoljnijeg ponuđača, te očekujemo da ćemo u novembru realizirati i distribuirati i ove pakete. Naši volonteri svakodnevno obilaze stare i iznemogle osobe i pružaju im usluge kućne njege radi poboljšanja kvaliteta života ove najosjetljivije populacije. Trenutno imamo devet aktivnih volontera koji realiziraju projekat kućne njege i jednog koordinatora, naglasila je Ibrica.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti