Obuka za osnovce o postupanju u slučaju požara

Imajući u vidu značajan prošlogodišnji odziv i pozitivne kritike javnosti, učenika i nastavnog osoblja u osnovnim školama, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar će, u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ''Bjelave'' i ove školske godine organizovati obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu...
Obuka za osnovce o postupanju u slučaju požara

Kao i prethodne dvije godine obučavat će se učenici šestih razreda svih 11 osnovnih škola sa područja općine Centar.

 

Služba za civilnu zaštitu nastavlja započetu praksu obuke na osnovu koje je do sada oko hiljadu učenika usvojilo osnovna znanja o evakuaciji, suzbijanju panike i preventivnom djelovanju u slučaju požara ili spašavanju od druge prirodne nesreće.

 

Važno je istaći da se učenicima prilikom obuke naglašava da oni ni u kojem slučaju nisu dužni, niti trebaju pokušavati gasiti požar i time se izložiti dodatnom riziku, nego isključivo ih se upućuje na bezbjedno evakuisanje iz prostora ili objekata zahvaćenih požarom ili drugom nesrećom.

 

Za ovu izuzetno društveno korisnu aktivnost Službe za civilnu zaštitu saglasnost je dalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a ovogodišnja obuka počinje od 17. oktobra. Obuka je interaktivnog karaktera jer, osim video prezentacije, učenici razgovaraju sa predavačima koji im daju odgovore na postavljena pitanja u vezi sa postupanjem u slučaju požara ili neke druge nesreće.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti