Pri kraju uspostava sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar uspješno završava uspostavu Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana središnje sarajevske općine u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG). Nakon provedene tenderske procedure izabrani ponuđač za nabavku i ugradnju sirenske opreme firma MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo već je instalirala veći dio sistema, preostalo je još samo postavljanje sirenskog armirano-betonskog stuba u krugu Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Obuka za rukovanje i završetak svih radova očekuje se do kraja oktobra, kada će sistem zvanično biti pušten u rad. Za ovaj projekt iz budžetskih sredstava Općine Centar namijenjenih za zaštitu i spašavanje izdvojeno je 218.598 maraka.
Pri kraju uspostava sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća

Firma MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo se obavezala da, u skladu sa izvedbenim projektom, izvrši nabavku i ugradnju radio i sirenske opreme i obuči osobe koje će raditi na tom sistemu. Općina Centar već odranije sarađuje sa navedenom firmom (nabavka ručnih radio stanica, digitalnog repetitora, održavanje i drugo), pa kompatibilnost opreme ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, a ujedno su ušteđena znatna finansijska sredstva, jer će se u realizaciji SOUG-a koristiti postojeći sistem radio veza.

 

Tehničke karakteristike sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana u potpunosti zadovoljavaju potrebe moderne gradske općine. To podrazumijeva potreban visok nivo buke u užem gradskom jezgru, kao i mogućnost proširenja sistema ukoliko bi rubni dijelovi općine Centar vremenom bili gušće naseljeni. Nakon neophodnih mjerenja odabrane su lokacije za postavljanje sirenskih tijela, kao i upravljački centar sistema uzbunjivanja koji će se nalaziti u prostorijama Službe civilne zaštite Općine Centar. Eksterne lokacije gdje će biti postavljene sirene birane su na osnovu spomenutih mjerenja, a kad je riječ o objektima na kojima će biti postavljeni uređaji birani su uglavnom oni za koje neće biti potrebna građevinska dozvola jer su u vlasništvu Općine Centar: zgrada Općine Centar, mjesne zajednice (''Soukbunar'', ''Koševsko brdo'', ''Hrastovi-Mrkovići'', ''Betanija-Šip'' i ''Pionirska dolina-Nahorevo''), te Poljoprivredna zadruga Nahorevo. Stubovi sa sirenama će biti postavljeni u krugu vodovoda na Crnom vrhu, zatim u krugu sjedišta Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'', a na lokaciji repetitora Bosut bit će postavljena oprema.

 

Sistem je maksimalno digitaliziran, za što Općina Centar već ima tehničke preduslove. Na osnovu softverske aplikacije, koja je sastavni dio SOUG-a, bit će moguće odašiljanje sirenskog signala, ali i govornih kao i tekstualnih poruka za stanovnike sa ugroženih područja. Na ovaj način Općina Centar dobija dva sistema objedinjena u jedan najmoderniji, bez nabavke dodatne opreme koju već ima i koristi. Također, zahvaljujući ovoj aplikaciji bit će moguće u svakom trenutku vrlo jednostavno i precizno putem GPS-a locirati svaku ručnu radio stanicu na terenu.

 

Iz Službe za civilnu zaštitu napominju da će se redovna provjera ispravnosti Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana vršiti po metodi „tihog testa“, tačnije na izuzetno niskim frekvencijama nečujnim za ljudsko uho, kako se stanovništvo ne bi uznemiravalo bez potrebe. Također, SOUG je potpuno bezopasan po pitanju zračenja i bilo kakvog drugog štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životinja.

 

Inače, Općina Centar je još 2011. godine započela aktivnosti na uspostavi sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana u cilju njihove zaštite u slučaju prirodnih i drugih nesreća, posebno imajući u vidu da je nakon ratnih razaranja postojeći sistem radijalnih sirena postao potpuno neupotrebljiv.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti