Završni dan dječijeg festivala „Hajde svijete budi dijete“

U okviru Dječije nedjelje na sceni u Jelićevoj pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo, od 3. do 7. oktobra održan je tradicionalni, deveti po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“. Uz generalno pokroviteljstvo Općine Centar, koja je osnivač Javne ustanove „Centar za kulturu“, ovaj dječiji festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.
Završni dan dječijeg festivala „Hajde svijete budi dijete“

Naime, festival „Dječija nedjelja“ u Kantonu Sarajevo tradicionalno se održava u cilju promocije dječijih prava, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata koji brinu o djeci i štite njihova prava.

 

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ ima za cilj da putem pozorišta djecu i mlade uvodi u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi... 

 

Ovogodišnji dječiji festival počeo je u ponedjeljak, 3. oktobra u 12,30 sati predstavom „Čarobna frulica“ u izvedbi glumaca Dječijeg pozorišta „Pinokio“ iz Tuzle. U narednim danima u okviru festivala održane su predstave „Uspavana štrecilija“, u izvedbi učenika Sedme osnovne škole iz Blažuja, „Vuneno pozorištance“ koju igraju članovi Udruženje Bajka, „Šumska bajka“ kojom se predstavilo Dječije pozorište iz Kruševca, te predstava „Svijet Čarolije“ koju su izveli članovi Party Time BH.

 

Sve predstave koje su se izvodile u okviru ovog festivala prilagođene su djeci, a u sebi nose određene pouke lako shvatljive za naše najmlađe sugrađane.

 

Prema Programu posljednja predstava kojom će ujedno biti i zatvoren ovogodišnji festival je baletska predstava za djecu „Vila lutaka“, a na sceni u Jelićevoj biće izvedena večeras, sa početkom u 18 sati.

 

Podsjećamo, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, sve predstave su besplatne za učenike osnovnih škola i polaznike predškolskih ustanova sa područja općine Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti