Udruženju „Žene ženama„ donirano 2.500 KM

Glavne prepreke u procesu integracije ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u oblasti obrazovanja su predrasude, tradicija, stereotipi... Iako su vidljivi pomaci pozitivnih rodnih politika na lokalnom nivou, njihova primjena uglavnom zavisi od lične osviještenosti. Udruženje „Žene ženama“ pokrenulo je projekat „Gender senzibilizacija za gender perspektivu – ostvarivanje ravnopravnosti polova na lokalnom nivou“. U saradnji sa sedam osnovnih škola i kontinuiranoj finansijskoj pomoći Općine Centar, ovaj projekat Udruženje „Žene ženama“ kontinuiran provodi od 2007. godine.
Udruženju „Žene ženama„ donirano 2.500 KM

U okviru projekta zamišljeno je usmjeravanje svih snaga i partnerstva prema postizanju ravnopravnosti, pomoći učenicima, roditeljima i nastavnicima da pomoću radionice i drugih sredstava eliminišu stereotipne stavove i ponašanja, promocija aktivnog učešće žena i muškaraca, dječaka i djevojčica u životu škole i zajednice, promocija pozitivnih rodnih politika, te sistemska i specifična obuka.

 

Kroz realizaciju projekta, od 2007. godine kao dio projektnih aktivnosti organizovano je 128 radionica, u kojima je učestvovalo 1.455 učenika u starosnoj dobi od 12 do 16 godina, 136 roditelja i 98 nastavnika u osnovnim školama „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“, „Vladislav Skarić“, „Isak Samokovlija“, „Musa Ćazim Ćatić“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“.

 

Udruženje je napravilo brošuru pod nazivom „Rodna ravnopravnost u osnovnom obrazovanju“, koja se temelji na osnovnim principima i standardima rodne problematike i iskustvima prakse u okviru provođenja projekta u osnovnim školama na području općine Centar. Brošura je namijenjena učenicima, nastavnicima, roditeljima, donosiocima odluka, građanima i svima koji su zainteresovani da obrazovanje ispunjava potrebe svih dječaka i djevojčica, mladih žena i muškaraca jednako i da su njihova prava zaštićena.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti