Udruženju „Roditelja maloljetne djece u BiH„ donirano 1.500 KM

Porast nasilja nad djecom u socijalno razorenim porodicama je sve veći. Odrastanjem socijalni nadzor polako popušta, a aktivnosti kojima se mladi počinju baviti je sve šira. Mladi traže od porodice, škole, medija i drugih odgojnih ustanova zanimljive i primjerene aktivnosti za ispunjavanje slobodnog vremena, a ukoliko ih ne pronalaze oni traže odgovore na drugim mjestima.
Udruženju „Roditelja maloljetne djece u BiH„ donirano 1.500 KM

Udruženje “Roditelja maloljetne djece u BiH” pokrenulo je projekat u okviru kojeg će se smanjiti nasilje nad djecom u općini Centar, omogućiti aktivno i kreativno provođenje slobodnog vremena kod djece i mladih, uticati na roditelje da pojačaju socijalni nadzor nad djecom i mladim. S obzirom da Općina Centar podržava mlade kroz razne projekte, podržala je i ovaj sa 1.500 KM.

 

U okviru projekta provedeno je anketiranje roditelja-staratelja-usvojitelja i drugih koji se bave odgojem i vaspitanjem djece. Pitanja su postavljena na način da se otkriju razlozi i uzroci maltretiranja i zlostavljanja. Anketiranje je pokazalo da su uzroci nasilja neki od osnovnih socijalno-patoloških ponašanja i to mentalni poremećaji, loša ekonomska situacija, alkoholizam, kocka, mladi su prepušteni sami sebi...

 

Kao uzroci maloljetničke delikvencije mogu se izdvojiti također opterećenost nastavnim planom i programom, nedostatak sportskih objekata, nedostatak stručnih kadrova, nedovoljan broj kvalitetnih vannastavnih sadržaja i jedinstvenih programa u oblasti primarne prevencije maloljetničkog prestupništva.

 

Istraživanja su pokazala da su najčešći oblici rizičnog ponašanja učenika hiperaktivnost, rastresenost, verbalna agresivnost, fizička agresivnost, laganje, krađa, pušenje, konzumiranje alkohola i droga, plašljivost, nezainteresovanost..

 

Agresivni oblici ponašanja su sve češći u školama. U školskom okruženju primjetni su različiti oblici agresivnog ponašanja kao što su kršenje školskih pravila, psovanje, maltretiranje vršnjaka, krađe, uništavanje imovine, fizički napadi..

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti