Ajnadžić prisustvovao Međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Kanton Sarajevo 2016. godine“

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, u četvrtak 29. septembra 2016. godine, u održana je Međunarodna poslovna konferencija „Kanton Sarajevo 2016. godine“. U ime Općine Centar konferenciji je prisustvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i predsjedavajući Privrednog Savjeta Općine Centar.
Ajnadžić prisustvovao Međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Kanton Sarajevo 2016. godine“

Na Konferenciji učešće su uzeli najeminentniji privredni i finansijski eksperti iz zemlje i inozemstva, predstavnici domaćih i stranih kompanija iz sektora građevinarstva, poljoprivredno/prehrambenog, drvno/prerađivačkog, metalnog i IT sektora, turizma i trgovine, predstavnici političkog sektora te privrednih komora.

 

Cilj Konferencije bio je predstaviti Kanton Sarajevo kao poželjnu investicijsku destinaciju za strane i domaće investitore, stvaranje novih radnih mjesta  u realnom sektoru, ali i predstavljanje dosadašnjih koraka koje je Vlada Kantona Sarajevo poduzela kada je u pitanju privredni razvoj.

 

Konferenciju je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić kazavši da je namjera ovog skupa pružiti informacije domaćim i stranim investitorima o aktivnostima Vlade KS, te predstaviti planove za predstojeći period, posebno u smislu unapređenja poslovnog ambijenta.

 

-U saradnji sa Privrednom komorom KS napravili smo pregled svih projekata koje smo kandidovali na nivou Kantona, Federacije BiH i lokalnih zajednica. Radi se o oko stotinu projekata iz različitih oblasti - metaloprerađivačke, drvne industrije, IT sektora, turizma i drugih, istakao je Šabić.

 

Jedan od izlagača na konferenciji bio je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je naglasio da u se u narednoj budžetskoj godini predviđa ozbiljan investicijski razvoj Kantona, te da su ovakvi skupovi odlična prilika da se razmjene informacije i podijele iskustva sa ljudima koji čine javni sektor iz drugih kantona i nivoa vlasti.

 

-Da bismo ubrzali ekonomski razvoj Kantona Sarajevo potrebne su i ovakve konferencije koje se mogu nazvati malim biznis forumima, istakao je premijer Konaković, te prezentirao aktuelne projekte spremne za realizaciju kao i one čija realizacija tek treba da se planira.

 

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo u svom izlaganju istakao je da je ova konferencija odličan način da se spoje privredni subjekti i potencijalni investitori, te da će Privredna komora prikupljati projekte i prosljeđivati investitorima. U nastavku svog izlaganja prezentirao je dio projekata iz kataloga investicionih projekata u kojem je predstavljeno njih 58 u vrijednosti od milijardu i 100 KM.

 

U nastavku konferencije, između ostalog, prezentirane su uspješne investicijske priče kroz primjere „Master Investment Group“, „Sannyland“, „Messer Tehnoplin doo“, „Klas dd Sarajevo“ i AS Group.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti