Nepoznati vandali iscrtavali grafite na mostu „Festina lente“

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević 2012. godine otvorio je most “Festina lente – Požuri polako” u koji je uloženo oko dva miliona maraka. Jedinstvenog i neobičnog dizajna ovaj most je u proteklim godinama postao jednim od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Nepoznati vandali iscrtavali grafite na mostu „Festina lente“

Turisti i gosti grada nerijetko svoje trenutke u Sarajevu ovjekovječavaju upravo na ovom prelijepom mostu koji je postao poznat i u regiji.

 

Međutim, most se nerijetko nalazio na meti vandala koji su uništavali osvjetljenje, te iscrtavali grafite na konstrukciji. Općina je u prethodnim godinama nastavila izdvajati značajna sredstva za održavanje i čišćenje mosta kako jedna od najvećih turističkih atrakcija ne bi postala predmet ismijavanja u evropskim zemljama.

 

Posljednji put most “Festina lente” bio je meta vandala 28. septembra 2016. godine kada je u večernjim satima nepoznati počinilac ili više njih grafitima uništio omiljeno mjesto za slikanje u našem gradu. Izgled mosta je u značajnoj mjeri narušen, ali Općina Centar će kao i svaki put do sada, poduzeti aktivnosti kako bi se ovom simbolu Sarajeva vratio puni sjaj.

 

Ipak, ostaje otvoreno pitanje do kada će se ovakve stvari dešavati i zašto iko ima interes ili potrebu da uništava nešto pozitivno po čemu smo poznati u svijetu.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti