Ajnadžić ugostio najtrofejnije bosanskohercegovačke džudiste

Općina Centar Sarajevo nastavila je dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Tim povodom je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić 28. septembra 2016. godine ugostio istaknute mlade sportiste Larisu Cerić, Aleksandru Samardžić, Arijanu Jaha, Tonija Miletića, Emu Brkanić i selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Branislava Crnogorca.
Ajnadžić ugostio najtrofejnije bosanskohercegovačke džudiste

Naime, bosanskohercegovačke džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić nastavile su donositi medalje sa velikih međunarodnih takmičenja. Na Judo Grand Prix takmičenju u Zagrebu Cerić je osvojila zlatnu, a Samardžić bronzanu medalju, što je ujedno i povod današnje posjete središnjoj sarajevskoj Općini.

 

Cerić se nakon neuspjeha na Olimpijadi u Riju uspjela vratiti na pobjednički kolosijek i prvi put u karijeri osvojiti zlato na jednom Grand Prixu, pobijedivši sve protivnice maksimalnim rezultatom.

 

-Takmičenje je bilo teško, ali sam na kraju uspjela trijumfovati i osvojiti 300 bodova. Posebno mi je drago zbog toga što se turnir u Zagrebu boduje za svjetsku ranking listu, na kojoj trenutno zauzimam 11. mjesto, što je najbolji plasman jednog bosanskohercegovačkog takmičara uopće, istakla je Cerić.

 

Selektor Crnogorac zahvalio se predsjedavajućem Ajnadžiću na prijemu i naglasio da se nada da će lokalna zajednica kao i do sada prepoznavati uspjehe istaknutih sportista. 

 

- Ovo su naši najtrofejniji sportisti koji već imaju zapažene međunarodne rezultate, evropske i svjetske medalje, a inače džudo je najtrofejniji sport u našoj zemlji. Larisa je od svih sportaša najbolje rangirana na svjetskoj listi, Aleksandra sa 18 godina ima već 8 evropskih medalja i jednu olimpijsku za mlade. Arijana je i trener i generalni sekretar. Toni ima već i svjetsku i evropsku medalju. Ema je najmlađa državna prvakinja za seniore. Ima tek 15 godina, a prvakinja je države i druga na Balkanu za seniore. Iz godine u godinu rezultatski rastemo što za nas predstavlja veliki uspjeh. Naš najveći problem uglavnom predstavljaju finansije, jer to sistemski nije riješeno. Kantonalno ministarstvo kulture i sporta stoji iza nas, oni su prepoznali ono što mi radimo već godinama unazad. Zahvaljujući njima smo i postigli sve ove rezultate. Općina Centar kao lokalna zajednica bi nam mogla pomoći na način da pokrije troškove termina, bar za ove najuspješnije sportiste, jer sami teško uspijemo to isfinansirati. Nama je važno da imamo podršku, da i lokalna zajednica stoji iza naših uspješnih sportista, ne u smislu da izdvaja velika finansijska sredstva, nego da bude naš oslonac i saradnik, kazao je Crnogorac.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je čestitao džudistima i njihovom selektoru na postignutim rezultatima i poželio mnogo uspjeha i sreće u budućnosti.

 

-Zadovoljstvo mi je da razgovaramo o sportu i da dijelim vašu radost o uspjesima koje ste ostvarili i što se tiče Općine Centar mi ćemo imati razumijevanja za one koji su u sportu i kulturi bolji ambasadori BiH izvan granica države nego oni koji su plaćeni da to budu. Ja vam od srca čestitam na postignutim rezultatima. Čestitam vašim trenerima i selektorima jer brinu o vama na najbolji mogući način. Vrata ove lokalne zajednice će za vas biti otvorena i svaki vaš zahtjev ćemo primiti, te ga nastojati ispuniti, a sve u skladu sa našim mogućnostima. Sportu svi trebamo biti posvećeni maksimalno, jer to je ono što čini generičku suštinu čovjeka, naglasio je Ajnadžić.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti