Udruženju Centar za žene „Žar“ donirano 1.500 KM

Stare osobe u općini Centar, kao i uostalom u cijeloj Bosni i Hercegovini, suočavaju se sa brojnim problemima, male penzije, samoća, saobraćajna komunikacija, nepostojanje usluga prilagođenih njima... Međutim, Općina Centar pokušava kroz mnogobrojne aktivnosti pomoći ovoj populaciji, pa tako finansira nabavku lijekova, mlijeka, hljeba, podržava projekte kućne njege… Posljednji u nizu projekata koji su dobili podršku Općine, a kojim se pokušava pomoći ovoj populaciji je i projekat Udruženja Centar za žene “Žar”.
Udruženju Centar za žene „Žar“ donirano 1.500 KM

Naime, projekat „Rad sa starim licima rubnog dijela općine Centar“ koji realizuje navedeno udruženje Općina je podržala sa 1.500 maraka. U okviru projekta urađen je presjek dosadašnjeg rada u inkluziji starih lica i analiziran doprinos izgradnji socijalnih servisa podrške u lokalnoj zajednici.

 

Tokom osmogodišnjeg rada udruženja na inkluziji starih lica u lokalnoj zajednici, cilj je bio usmjeren na izgradnju i jačanje vaninstitucionalnih servisa podrške starim licima uz podršku i razumijevanje lokalne zajednice. Takvim pristupom postigla se njihova veća socijalna uključenost što je uticalo na poboljšanje kvaliteta života tih lica. Zamišljeno je da se stvori jednak pristup uslugama svim građanima općine i zato se pristupilo organiziranju novih modela podrške kroz aktivnosti u prostorima Mjesne zajednice.

 

Novi modeli su između ostalog projekti poludnevnog centra, dnevni centri, projekat  aktivnog građanina i dnevni boravci, uključivanje starih lica rubnih područja općine, kao i stvaranje drugih servisa podrške pojedincima i grupama kako bi stara lica što duže ostala u njihovom prirodnom okruženju. Kroz projekat se proširuje obim odgovornosti svih članova zajednice koji su dio problema u zaštiti starih lica, ali i dio mogućeg rješenja.

 

S tim ciljem Udruženje „Žar“ potpisalo je sporazum o saradnji sa Centrom za socijalni rad Kantona Sarajevo. U okviru projektnih aktivnosti ostvarena je saradnja sa Udruženjem penzionera „Centar“, a u narednom periodu Udruženje „Žar“ će organizirati radionice u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“, „Pionirska dolina - Nahorevo“ i „Donji Velešići“. 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti