Uvođenje adresnog registra za područje općine Centar

U Općini Centar Sarajevo implementiran je pilot projekt izrade adresnog registra za područje središnje gradske općine. Ovaj projekt pod nazivom CILAP (Capacity for Improvement of Land Administration and Procedures) zajednički je implementiran na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, direktor projekta Anđa Zimić i direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović. Projekt uspostave adresnog registra u Općini Centar, koji ima za cilj i formiranje centralne baze adresnog registra Federacije BiH, te izgradnju kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini, finansiran je donatorskim sredstvima Kraljevine Švedske.
Uvođenje adresnog registra za područje općine Centar

Rezultate aktivnosti na uspostavi adresnog registra Općine Centar prezentirala je šefica odsjeka za komunalne poslove Općine Centar Đenita Bogunić-Kešelj, na seminaru održanom 22. septembra 2016. godine u Tešnju, u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove,Općine Tešanj i CILAP projekta.

 

Pilot projekt uspostave adresnog registra Općine Centar rađen je na primjeru jednog naseljenog mjesta, u ovom slučaju je to područje Nahoreva i Nahorevskih brda gdje je bio znatan broj neimenovanih ulica, te veliki broj objekata bez dodijeljenog kućnog broja.

 

U sklopu ovog projekta, nakon snimanja postojećeg stanja, izvršeno je definisanje dužine 15 ulica sa njihovim početkom i krajem, kao i poligonima ulica odnosno svim objektima čiji prilazi gravitiraju ulici. U saradnji sa mjesnom zajednicom, provedena je procedura određivanja naziva ulica. Nakon određivanja poligona ulica i evidentiranja objekata sa starim kućnim brojevima kao i objekata bez kućnog broja, pristupilo se određivanju novih kućnih brojeva za sve objekte. Također su uspostavljene nove evidencije svih objekata vezane za katastarske čestice, kao i njihovih vlasnika odnosno korisnika i svi ti podaci su unešeni u aplikaciju adresnog registra. Rezultat ovog pilot projekta je 945 dodijeljenih kućnih brojeva, 15 naziva ulica i 15 poligona ulica. Svi podaci (grafički i tekstualni) će biti redovno ažurirani i u ostalim naseljenim mjestima na području općine Centar.

 

Uvođenjem adresnog registra stvara se jedinstvena baza podataka koja omogućava  pregled svih neophodnih podataka vezanih za objekte, katastarske čestice i adrese. Uspostavom ovog registra olakšano je evidentiranje i identifikacija objekata, što je veoma bitan segment prilikom izdavanja uvjerenja u svrhu prijave boravka, promjene osobnih dokumenata, zatim u postupku legalizacije izgrađenih objekata ... Jedinstvena baza podataka adresnog registra može postati osnova za brojne druge aktivnosti gdje je potrebna precizna evidencija.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti