Uspješno okončana eko akcija čišćenja potoka Sušica

Na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice „Koševsko brdo“, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar organizirala je ekološku akciju čišćenja korita potoka Sušica, koji nastaje na prostoru Poljina i ulijeva se u rijeku Miljacku kod Zemaljskog muzeja. Akcija je održana u subotu, 24. septembra 2016. godine, i to na potezu ispod Ulice Muhameda Hadžijahića na Koševskom brdu.
Uspješno okončana eko akcija čišćenja potoka Sušica

Nosilac aktivnosti bio je Savjet MZ „Koševsko brdo“, a učešće su uzela kantonalna javna komunalna preduzeća „Rad“ i „Park“ sa mehanizacijom i ljudstvom, 30 članova štabova civilne zaštite pri mjesnim zajednicama Općine Centar, kao i predstavnici savjeta mjesnih zajednica, te svi zainteresirani građani koji su željeli dati svoj doprinos ovoj ekološkoj akciji. U toku akcije vršena je sječa rastinja, prikupljanje smeća i otpadaka te odvoz na deponiju.

 

Akciji čišćenja pridružio se i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić naglasivši da je ovo građanska inicijativa koju treba pohvaliti.

 

-Ovo nije posao samo za jedan dan, ovakve akcije treba organizirati češće. Očekujemo od Štaba civilne zaštite, Mjesne zajednice, Savjeta i građana da nastavimo dalje. Mislim da se na ovom prostoru može napraviti veoma racionalno, konstruktivno i korisno rješenje za građane i za malu djecu i mlade ljude, dodao je Ajnadžić.

 

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Vahid Bećirević kazao je da ovakve akcije prije svega imaju za cilj podizanje svijesti o očuvanju okoliša.

 

-Ovakve probleme treba rješavati sistemski. Danas je urađeno mnogo toga, ali na ovome se ne smijemo i ne trebamo zaustaviti. Posebno mi je drago što smo danas uspjeli očistiti stazu kojom djeca svakodnevno idu u školu, a koja je zbog visokog rastinja ugrožavala njihovu sigurnost, istakao je Bećirević.

 

Predsjednik Savjeta MZ „Koševsko brdo“ Edin Šaković zahvalio se svima koji su se odazvali eko akciji čišćenja potoka Sušica.

 

-Akcija je organizovana s ciljem da se očisti pojas ispod Ulice Muhameda Hadžijahića koji je već godinama zapušten. Uz pomoć Civilne zaštite Općine Centar, preduzeća „Park“ i „Rad“, i građana pokušavamo da saniramo što je više moguće. Mi ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama sa ciljem da probudimo svijest građana da svi zajedno moramo raditi kako bismo stvorili ugodnije uslove i prostor za život, istakao je Šaković.

 

Akciji čišćenja prisustvovao je i Eso Tucaković, vijećnik Općinskog vijeća Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti