Kovačević razgovarao sa predstavnicima Vijeća mladih Općine Centar

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Slaven Kovačević ugostio je predstavnike Vijeća mladih Općine Centar koje su činili predsjednik Vijeća mladih Željko Vukša-Fejzić, sekretar Mirza Krajina, te članica Muhidina Branković. Povod posjete bio je razgovor o saradnji lokalne zajednice sa Vijećem mladih Općine Centar koje predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja.
Kovačević razgovarao sa predstavnicima Vijeća mladih Općine Centar

Dopredsjedavajući Kovačević je izrazio zadovoljstvo osnivanjem Vijeća mladih Općine Centar.

 

-Imam posebne emocije prema ovom projektu, jer sam tokom dužeg perioda insistirao da se sačini registar nevladinih organizacija koja se bave pitanjem mladih, te putem vlastitih inicijativa zahtijevao da se proces formiranja ovog tijela privede kraju. Vijeće mladih veoma je važno tijelo koje je utvrdio federalni Zakon o mladima, te smatram da smo sada dobili dodatni impuls u realizaciji Strategije prema mladima Općine Centar, kao i u svim drugim pitanjima od interesa za naše mlade sugrađane. Očekujem da će izabrano rukovodstvo Vijeća mladih veoma brzo obaviti formalnosti oko registracije u nadležnom kantonalnom ministarstvu i veoma brzo započeti svoj rad. Strategija prema mladima ima za cilj kontinuirani rad na poboljšanju položaja mladih i efikasnije upravljanje politikom za mlade na nivou Općine Centar, a vi ste oni koji trebaju uložiti maksimalne napore kako bi se Strategija implementirala. Općina Centar je lokalna zajednica sa najvećim budžetom u državi BiH, a vi sa vašim idejama i konkretnim projektima treba da koristite ta sredstva kako bi mladoj populaciji obezbijedili što kvalitetnije uslove za život. Inicijativa je u vašim rukama, a ja se nadam da ćemo u narednom periodu ostvariti dobru i plodonosnu saradnju, a siguran sam da ćete imati podršku za sve inicijative koje će imati za cilj poboljšanje položaja mladih u općini Centar, istakao je Kovačević, te upoznao prisutne sa stavkama budžeta Općine Centar koje se odnose na mlade.

 

Predsjednik Vijeća mladih Željko Vukša-Fejzić zahvalio se dopredsjedavajućem Kovačeviću na prijemu, te dodao da je najvažnije postaviti dobre temelje za budućnost.

 

-Na mladima svijet ostaje, tako i Vijeće mladih ostaje sljedećim generacijama mladih. Sada je najvažnije postaviti dobre temelje za dalje, donijeti akt o unutrašnjem organiziranju. Mi kao Vijeće mladih ćemo aplicirati sa projektima na javne pozive za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade sredstvima iz općinskog budžeta, a koristit ćemo mogućnost i da pozovemo druge omladinske organizacije da sarađuju s nama. Sada nam predstoji faza registracije u Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo. Važno je educirati mlade o njihovim pravima, ali i obavezama. Naša obaveza je djelovanje na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovo informiranje, a nadamo se da će nam Općina Centar u tome pomoći, istakao je Vukša-Fejzić.

 

Sekretar Vijeća Mirza Krajina naglasio je važnost uključenja bar jednog člana Vijeća mladih u rad Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih.

 

-Mi ćemo insistirati na tome da jedan naš predstavnik bude u sastavu Komisije za pitanja mladih jer nam to po Zakonu pripada. Naša ciljna grupa jesu mladi ljudi, a mjesto za privlačenje mladih treba da bude atraktivno, i u tom smislu od lokalne zajednice očekujemo da će nam obezbijediti adekvatne uslove za rad, zaključio je Krajina.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti