Obilježen Dan mobilizacije policije općine Centar

Udruženje policije općine Centar Sarajevo „Policija 1991-1995.“, povodom 25. godišnjice mobilizacije policije BiH, u srijedu 21. septembra 2016. godine organizovalo je obilazak mezarja i spomen-obilježja gdje je položeno cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odata dužna počast poginulim pripadnicima policije tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo. Delegaciju su činili predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih polova KS, te Općine Centar koju su činili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića.
Obilježen Dan mobilizacije policije općine Centar

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred centralnog spomen-obilježja na šehidskom mezarju Kovači nakon čega su obišli mezar rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH. Nakon toga su delegacije položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, te na Trgu djece Sarajeva.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je ovom prilikom čestitao dan mobilizacije cjelokupnog rezervnog sastava milicije na osnovu Odluke Predsjedništva Republike BiH usvojene 18. septembra 1991. godine.

 

- Svi bivši, kao i sadašnji pripadnici policije zaslužuju naše čestitke kao i zahvalnost za sva velika djela koja su učinili u odbrani domovine. Jer, da nije bilo policije koja je zajedno sa pripadnicima Armije RBiH stala u odbranu naše domovine, mi danas ne bi imali slobodu. Posebnu zahvalnost dugujemo porodicama poginulih pripadnika policije, koja je zasigurno jedna od historijskih vrijednosti naše države, naglasio je Ajnadžić.

 

Hasan Duran pomoćnik komandira Prve policijske uprave-Policijske stanice Centar se prisjetio tih historijskih dana.

 

– Puno bi se imalo reći o tim slavnim danima kada su razne policijske jedinice, kao prva organizovana oružana sila, stali u odbranu Bosne i Hercegovine nošeni srcem i idejom o slobodi. Na području općine Centar svi položaji koje je zauzela policija agresor nikada do kraja rat nije mogao zauzeti. Perspektiva naše policije je da se razvija u skladu sa evropskim perspektivama i da se stvori društvo koje će omogućiti sigurnost i bezbjednost svih građana. Današnjim obilaskom mezarja Kovači i spomen-obilježja želimo sačuvati uspomenu na poginule policajce tokom proteklog rata, objasnio je Duran.

 

Tokom protekle agresije na državu Bosnu i Hercegovinu preko 300 policajaca je dalo svoje živote za odbranu opkoljenog Sarajeva.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti