Općina Centar finansira izgradnju još jednog protivpožarnog puta na Nahorevu

U cilju preventivnog djelovanja na zaštiti šuma i sprečavanju prirodne nesreće uzrokovane požarom, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević potpisao je sa direktorom Kantonalnog javnog preduzeća „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo Nerminom Demirovićem ugovor o sufinansiranju izgradnje protivpožarnog puta na lokacijama „Lovačka kuća Uževice – Vića - Perački potok i Šume park prijateljstva Grdonj Sedam šuma“.
Općina Centar finansira izgradnju još jednog protivpožarnog puta na Nahorevu

 

Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila 30.000 KM iz ovogodišnjeg budžeta, a realizator projekta, čija je ukupna vrijednost 42.000 KM, je preduzeće ''Sarajevo-šume''.

 

Riječ je o izgradnji šumskog zemljanog puta, dužine oko 1.600 metara, čija će glavna namjena biti da omogući vatrogasnim vozilima pristup za pravovremeno intervenisanje u slučaju izbijanja požara. Inače, ovo područje podliježe ozbiljnom riziku od izbijanja požara, jer se nalazi u neposrednoj blizini zaštićenog područja vodopada Skakavac kojeg gotovo svakodnevno posjećuje veliki broj izletnika i koje će u budućnosti biti povezano biciklističkom stazom sa planiranim protivpožarnim putem. Treba napomenuti da je na tom lokalitetu, u prethodnih nekoliko godina, dolazilo do izbijanja šumskih požara, pa je stoga neophodno poboljšati putne komunikacije u cilju podizanja stepena protivpožarne zaštite.

 

Općina Centar je i prošle godine sa 30.000 KM finansirala izgradnju još jednog protivpožarnog puta, dužine 700 metara, na području Nahoreva koji vodi od saobraćajnice Nahorevo-Skakavac prema vrhu Gradine. Zemljani šumski protivpožarni put prvenstveno se koristi kao preventivna mjera u slučaju izbijanja i širenja požara, te lakšeg pristupa vatrogasnih vozila područjima zahvaćenim požarom. Ovakvi putevi ujedno olakšavaju pristup pošumljavanju novih površina, služe razvoju turizma, a mogu poslužiti i kao planinarska i biciklistička staza. Također, protivpožarni put ima veliki značaj za zaštitu i uzgoj šume.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti