Udruženju „Dajte nam šansu“ donirano 2.500 KM

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa razvojnim poteškoćama godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.
Udruženju „Dajte nam šansu“ donirano 2.500 KM

Ova lokalna zajednica kontinuirano obezbjeđuje novac Udruženju „Dajte nam šansu“, a za implementaciju projekta „Budućnost bez diskriminacije – govorimo o različitostima“ iz budžeta Općine Centar za 2016. godinu je putem granta za neprofitne organizacije izdvojeno 2.500 maraka. Ova lokalna zajednica kontinuirano obezbjeđuje novac Udruženju „Dajte nam šansu“, a za implementaciju projekta „Budućnost bez diskriminacije – govorimo o različitostima“ iz budžeta Općine Centar za 2016. godinu je putem granta za neprofitne organizacije izdvojeno 2.500 maraka.

Inkluzivno obrazovanje bi trebalo imati ulogu poticanja inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u širu društvenu zajednicu kroz smanjenje predrasuda i poticanje pozitivnijeg stava prema osobama sa poteškoćama u razvoju. Iskustvo pokazuje da inkluzija ne podrazumjeva uvijek inkluziju u pravom smislu te riječi. Vrlo je malo intereakcije u razredu između djece sa poteškoćama u razvoju i zdrave djece što vodi osjećaju izolacije i tjeskobe kod djece sa poteškoćama u razvoju. Inkluzivno obrazovanje bi trebalo imati ulogu poticanja inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u širu društvenu zajednicu kroz smanjenje predrasuda i poticanje pozitivnijeg stava prema osobama sa poteškoćama u razvoju. Iskustvo pokazuje da inkluzija ne podrazumjeva uvijek inkluziju u pravom smislu te riječi. Vrlo je malo intereakcije u razredu između djece sa poteškoćama u razvoju i zdrave djece što vodi osjećaju izolacije i tjeskobe kod djece sa poteškoćama u razvoju.

Osnovni cilj ovog projekta je stvaranje atmosfere prihvatanja i razumijevanja prema djeci sa poteškoćama u razvoju što doprinosi poticanju pozitivnih efekata inkluzivnog obrazovanja, a time i poticanju stvarne inkluzije. Osnovni cilj ovog projekta je stvaranje atmosfere prihvatanja i razumijevanja prema djeci sa poteškoćama u razvoju što doprinosi poticanju pozitivnih efekata inkluzivnog obrazovanja, a time i poticanju stvarne inkluzije.

Izvršna direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavelec iskazala je posebnu zahvalnost Općini Centar na podršci uz nadu da će dobra saradnja biti nastavljena. Izvršna direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavelec iskazala je posebnu zahvalnost Općini Centar na podršci uz nadu da će dobra saradnja biti nastavljena.

-Nakon što smo dobili saglasnost škola i resornog ministarstva radimo na izradi plana i programa, a sama realizacija projekta planirana je u oktobru. Realizacija je zamišljena kroz organizaciju edukativnih radionica za učenike, nastavnike i roditelje. Projektom su obuhvaćena djeca uzrasta od šestog do osmog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar jer smatramo da su tada dovoljno zrela da mogu razmišljati o ovoj problematici. I ranijih godina je ova lokalna zajednica podržavala rad našeg udruženja i na tome smo veoma zahvalni, istakla je Kaveleci. -Nakon što smo dobili saglasnost škola i resornog ministarstva radimo na izradi plana i programa, a sama realizacija projekta planirana je u oktobru. Realizacija je zamišljena kroz organizaciju edukativnih radionica za učenike, nastavnike i roditelje. Projektom su obuhvaćena djeca uzrasta od šestog do osmog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar jer smatramo da su tada dovoljno zrela da mogu razmišljati o ovoj problematici. I ranijih godina je ova lokalna zajednica podržavala rad našeg udruženja i na tome smo veoma zahvalni, istakla je Kaveleci.

Podsjećamo, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja, a od toga je 41.500 maraka dodijeljeno udruženjima koji realiziraju projekte koji se odnose na pomoć osobama sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama.Podsjećamo, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja, a od toga je 41.500 maraka dodijeljeno udruženjima koji realiziraju projekte koji se odnose na pomoć osobama sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti