Općina Centar finansijski podržala Sajam pčelarstva Bee-fest

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u organizaciji Direkcije Bee-festa, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, u srijedu 7. septembra 2016. godine, otvoren je Tradicionalni Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee-fest.
Općina Centar finansijski podržala Sajam pčelarstva Bee-fest

Ovogodišnji Bee-fest je još jedna prilika za promociju bh. proizvodnje meda, ocijenjene najvišim ocjenama od međunarodne stručne javnosti. Pčelarstvo u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal, naročito s obzirom na kvalitet meda i potencijale za zapošljavanje u manje razvijenim, ruralnim područjima.

 

Na dan otvaranja događaja, bila je upriličena edukacija i prezentacija pojedinih vrsta meda, te prodajna izložba, a u narednim danima planiran je Dan organskog meda, Medaonica, program edukacije pčelara, te ceremonija dodjele najboljima u takmičarskim kategorijama.

 

Direktorica Bee-festa Lejla Arnautović je kazala da je sajam posvećen promociji ljekovitog bilja, pčelarstva i zdrave prehrane.

 

-Podrška lokalne zajednice je od izuzetnog značaja ne samo kada su finansije u pitanju, nego i kada je u pitanju infrastrukturna podrška da bi se naše ideje i projekti realizirali. Mi smo u toku godine realizirali već nekoliko manifestacija koje imaju za cilj promociju, prezentaciju i unapređenje sektora ljekobilja, pčelarstva i organske hrane, ali posebno smo ponosni na naše projekte koji za cilj imaju podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša. Cilj nam je također i skrenuti pažnju na mogućnosti upošljavanja nezaposlenih mladih ljudi, na mogućnosti sticanja dodatnih prihoda na kućnom pragu, u ruralnim dijelovima općine Centar. Možemo sa ponosom kazati da je Općina Centar ta koja stvarno vodi računa o svojim poljoprivrednim proizvođačima i da se već dugi niz godina dodjeljuju stimulacije i podrška ljudima koji hoće da rade u ovom sektoru. Količina meda u ovoj godini znatno je manje u odnosu na prethodni period, a usljed izuzetno loših vremenskih uvjeta koje su praćene čestim padavinama. Na sajmu je izloženo nekoliko vrsta meda karakterističnih za BiH kao što je livadski med, med bagrema, kadulje te šumski med. Osim meda, kao najvažnijeg proizvoda pčele, izloženi su propolis, polen, matična mliječ, te kombinacije na bazi meda i ljekovitog bilja, voće i voćne prerađevine te povrće i prerađevine od povrća. Sajam ima i humanitarni karakter, te smo u tom smislu organizirali akcije prikupljanja odjeće za naše građane, kao i razmjenu i donaciju knjiga za naše školarce, pojasnila je Arnautović.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti