Uskoro započinje sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Općina Centar Sarajevo kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu iznos od 37.655 KM za sanaciju klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, završio kompletnu proceduru i potpisao ugovor sa izvođačem radova.
Uskoro započinje sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

–Radovi na ovoj lokaciji su prolongirani zbog malih problema sa obližnjim garažama, te parkiranim vozilima među kojima imamo napušteno devastirano vozilo nepoznatog vlasnika, tako da nam je onemogućen ulazak na gradilište. Cijenim da ćemo ovu situaciju vrlo brzo riješiti i početi radove na sanaciji klizišta. Ugovor za izvođenje radova je potpisan sa direktorom firme „TB Inženjering“ iz Breze Elvedinom Smailbegovićem, objasnio je Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju KS.

 

Podsjećamo, Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo, za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8, uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.

 

Tokom istraživanja na ovom lokalitetu utvrđeno je da cjelokupna lokacija pripada kategoriji nestabilnih terena i da je aktiviranjem klizišta došlo do pojave pukotina na okolnim stambenim objektima. Uzrok klizanja tla je izrazito strma padina, te podzemne vode. Stoga je preporučeno, s ciljem stabilizacije tla i zaštite okolnih stambenih objekata, da se uradi novi drenažni sistem za površinske i podzemne vode oko stambenih objekata, te izgrade dva armirano-betonska zida visine 1,1 i 2,80 metara.

 

Također je predviđena i rekonstrukcija stepeništa i pristupnog platoa koji su također oštećeni. Duž novog stepeništa planirano je postavljanje 17 metara željezne zaštitne ograde, te hortikulturno uređenje ovog prostora.

 

Za drenažni sistem biće postavljeno 35 metara cijevi na dubini od 3 do 3,50 metara, koje će biti spojene na slivnik. Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti