Novi obračun visine naknade u vrijeme porodiljskog odsustva

Iz Službe Općine Centar Sarajevo za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica obavještavaju poslodavce čije se zaposlenice nalaze na porodiljskom odsustvu da je došlo do promjene u obračunu visine naknade plaće u vrijeme porodiljskog odsustva.
Novi obračun visine naknade u vrijeme porodiljskog odsustva

Naime, odredbama člana 149. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo, propisano je da se naknada plaće ženi – majci koja najmanje 12 mjeseci prije odlaska na porodiljsko odsustvo  ima zaključen ugovor o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa i prijavu na obavezno osiguranje po osnovu radnog odnosa, utvrđuje u iznosu od 60 posto prosječne plaće, s tim da taj iznos ne može biti manji od najniže plaće u Federaciji BiH. Najniža plaća iz stava 1. ovog člana obračunava se u skladu sa Odlukom Vlade Federacije  Bosne i Hercegovine o najnižoj neto satnici pomnoženoj sa 176 sati na mjesečnom nivou.

 

Međutim, prema obavještenju Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, 23.06.2016. godine stupio je na snagu Opći kolektivni ugovor za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine kojim se propisuje način utvrđivanja najniže plaće, pa se ona utvrđuje tako da se najniža neto satnica množi sa brojem sati u fondu rada za pojedini mjesec i da satnica ne može biti manja od 2,31 KM.

 

Računajući iznos najniže plaće prema odredbama Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine dobije se iznos veći od 60 posto prosječne plaće, tako da se od jula mjeseca tekuće godine ženi – majci u radnom odnosu  priznaje iznos najniže plaće obzirom da je povoljniji od prosječne, a koji je u mjesecu julu iznosio 388,08 KM (fond sati 168 pomnožen sa 2,31), augustu 425,04 KM (fond sati 184 pomožen sa 2,31) i za septembar iznosi 406,56 KM (fond sati 176 sati pomnožen sa 2,31), te će se preostale mjesečne isplate za period utvrđen u dispozitivu rješenja usklađivati u zavisnosti od visine najniže plaće u Federaciji BiH.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti