Uklanjanje ruševnog objekta u Hadži-Sulejmanovoj ulici

Na osnovu naloga Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar radnici građevinske firme „Bosman“ su u ponedjeljak 5. septembra 2016. godine, započeli sa uklanjanjem ruševnog stambenog objekta u Ulici Hadži-Sulejmanova 40 na Mejtašu.
Uklanjanje ruševnog objekta u Hadži-Sulejmanovoj ulici

Planirano je da angažovana firma tokom dana ukloni kompletan objekat i otpad odvuče na gradsku deponiju. Ovim će  biti otklonjena opasnost za stanovništvo, prolaznike i okolne stambene objekte. Putem Službe za stambene poslove Općine Centar obezbijeđen je zamjenski smještaj porodicama koje su imale stanarsko pravo u ovom objektu.

 

U okviru Programa uklanjanja ruševnih objekata na području Općine Centar, koji je uradila Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, u njihovom Registru ruševnih objekata na području općine Centar, trenutno je evidentirano 86 objekta za rušenje. Na ovaj spisak, koji stalno se ažurira, stručne općinske službe  stavljaju objekte za koje ocijene da predstavljaju potencijalnu opasnost po život i zdravlje ljudi i čije se uklanjanje planira po službenoj dužnosti, po sticanju uvjeta propisanih Zakonom.

 

Utvrđivanje prioriteta za uklanjanje iz Programa se određuje prvenstveno prema fizičkom stanju objekta i uvjetima iz planske dokumentacije, odnosno mogućnosti nove izgradnje na određenim lokacijama, u slučaju da je riječ o objektima koji su vlasništvo Općine Centar.

 

Pomenuta stručna služba vodi aktivnosti na stvaranju preduvjeta za sam postupak rušenja od izrade projektne dokumentacije, pokretanja upravnog postupka i donošenja rješenja  o uklanjanju i samog uklanjanja objekta.

 

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove je pokrenula aktivnosti na vođenju upravnog postupka uklanjanja ruševnih objekata na sljedećim adresama u Centru: Hadži-Sulejmanova 5 i 30, Goruša 16, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka 8, Sutjeska 10 i 12, Sepetarevac 13, 24, i 28, Tahtali sokak 1 i 3, Halida Kajtaza 42 i 44, ugao između Hadži-Hajdareve i Sepetarevca, Čekaluša 58 i 60, Bjelave 5 i 7, Koševska 1 i 3.

 

Od ukupnog broja registrovanih ruševnih objekata u Centru do sada su uklonjeni objekti na sljedećim adresama: Armaganuša 5 i 5B, Curak 18, Ludviga Kube 3, Tina Ujevića 12, Sepetarevac 21 i 26, Zatikuša 19, Odobašina do broja 19, Sutjeska 6 i 8, Hadži-Sulejmanova 32, Halida Kajtaza 46, 48 i 50, Koste Hermana 2 i Mustajbega Fadilpašića 15.

Bitno je istaći, da je Općina Centar za potrebe smještaja stanara ruševnih objekata, finansirala izgradnju stambenog objekta sa 15 stambenih jedinica u Ulici Sepetarevac 21, a vrijednost projekta iznosila je 1.200.000 KM.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti