Centralna manifestacija obilježavanja formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

U amfiteatru Memorijalnog centra na Kovačima sinoć je održana centralna manifestacija obilježavanja 24. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH. U ime Općine Centar manifestaciji je prisutvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je tokom proteklog rata obavljao i funkciju komandanta Prvog korpusa.
Centralna manifestacija obilježavanja formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

 

Manifestacija je započela intoniranjem državne himne i defileom ratnih zastava svih brigada iz sastava Prvog korpusa, koju su upriličili članovi sekcije izviđača „Zelene beretke“ iz Vogošće. Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo je u svom obraćanju prisutnima podsjetio na ratni put Prvog korpusa čiji su pripadnici dali nemjerljiv doprinos u odbrani BiH i Sarajeva.

 

– Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH. Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem "slavna", a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“, naglasio je Fišo.

 

O herojskom putu Prvog korpusa, čija je ustrajna borba zadivila cijeli svijet, govorio je i premijer KS-a Elmedin Konaković, ukazujući na značaj njegovanja sjećanja na ljude koji su vlastite živote utkali u odbranu BiH od agresije.

-Prvi korpus je "čudo otpora" koji je odolio napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Većina pripadnika ovog korpusa koji su se odmah na početku rata priključili odbrani grada i države Bosne i Hercegovine nisu imali odgovarajuću vojnu obuku i prvi put su u životu tada držali pravo oružje u rukama. Naša obuka se naknadno vršila na lokalitetu kojeg smo mi stanovnici Soukbunara zvali Borovi i gdje se nalazi stari vodovodni rezervoar. Danas na tom mjestu, na inicijativu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića, planiramo izgraditi dječije igralište za našu djecu, za šta je Vlada KS danas dala saglasnost preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ da potpiše sporazum o realizaciji projekta uređenja lokaliteta na gotovo 7.000 metara kvadratnih za pomenute potrebe izgradnje dječijeg igrališta, kazao je Konaković.

 


U nastavku programa dijete šehida Eda Šehić je pročitala pismo napisano svom rahmetli ocu, dok su članovi hora Princess krofne uljepšali manifestaciju svojim izvedbama, a glumac Mirsad Tuka je citirao stihove pjesme „Bosna“ našeg velikog pisca Nedžada Ibrišimovića.


Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, a na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića i po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Za prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan, a kasnije su tu dužnost obnašali generali - Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.


U sastav Prvog korpusa ušle su jedinice sa područja Sarajeva, Kalinovika, Čajniča, Foče, Goražda, Višegrada, Han-Pijeska, Olova, Sokoca, Rogatice, Rudog, Trnova, Ilijaša, Breze, Vareša, Visokog, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.
Prvi korpus Armije RBiH je od 2010. godine nosilac kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti