Predstavnici Općine Centar učestvuju u obilježavanju godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

U okviru obilježavanja 24. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH predstavnici svih nivoa vlasti i boračkih udruženja 1. septembra 2016. godine posjetili su nekoliko šehidskih mezarja i grobalja gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.
Predstavnici Općine Centar učestvuju u obilježavanju godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

U ime Općine Centar polaganju cvijeća su prisustvovali, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Eso Tucaković i Suvad Kerla, te pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar Đulaga Hamza.

 

Ovom prilikom delegacije su obišle mezarje Kovači gdje su položili cvijeće ispred centralnog spomen-obilježja i mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Predsjedavajući Ajnadžić koji je tokom agresije na BiH, između ostalog, obavljao dužnost komandanta Prvog korpusa kazao je da danas možemo biti ponosni na ulogu Prvog korpusa Armije RBiH, čiji su pripadnici u tako teškim vremenima pokazali agresoru kako se bori i poštuje tuđe i brani svaki metar zemlje i stanovništvo bez obzira na vjeru i naciju.

 

-Smatram da oni koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu sada je na najbolji način mogu i izgrađivati. Prvi korpus je jedna od najvećih formacija u Armiji RBiH i imala je u sastavu 27 brigada i dala je 5.605 poginulih za odbranu Sarajeva i države i stoga imamo odgovornost da to pamtimo i ne zaboravimo. To je korpus koji je u veoma teškim uvjetima izvršavao vojne odbrambene zadatke prema svom narodu i državi u punih 1.472 dana blokade i korpus koji je branio narod i pritom nije zaboravio značaj patriotskog i multietničkog, izjavio je Ajnadžić.

 

Nakon Kovača delegacije su položile cvijeće ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, te na mezarju Alipašine džamije. Delegacije su obišle i šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, te pravoslavno groblje Sveti Marko.

 

Danas je u večernjim satima u prostorijama Memorijalnog centra na Kovačima planirana svečana manifestacija povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti