Nastavak podrške Općine Centar za projekte OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“

Nastavljajući tradiciju posjete školama na području općine Centar, a na poziv nastavnika i direktorice Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ , predsjedajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak u prostorijama škole na kojem su prisustvovali nastavno osoblje zajedno sa direktoricom škole Điđanom Sarić.
Nastavak podrške Općine Centar za projekte OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“

Predsjedavajući Ajandžić je, uz čestitke i dobre želje pred početak nove školske godine, naglasio da će podrška Općine Centar biti nastavljena i ubuduće jer je školstvo jedan od prioritetnih segmenata kojima ova općina pridaje značaj. Također je razgovarano o daljnjem opstanku ove škole i mogućoj racionalizaciji gdje je predsjedavajući upoznao prisutne da Općina Centar, osim zadržavanja postojećih školskih ustanova na svom području, također planira izgraditi i dodatne školske ustanove poput škole na Šipu.

 

 

–Oko milion konvertibilnih maraka je izdvojila Općina Centar za izradu glavnog projekta i rentu. Za realizaciju izgradnje prve faze objekta škole planirali smo 450.000 KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauke i mlade KS također planirao iznos od 410.000 KM. Prema urađenom elaboratu u novu školu na Šipu bi išlo oko 420 djece. Također planiramo da u saradnji sa JU Djeca Sarajeva realizujemo izgradnju obdaništa Razigrani dani u Ulici Patriotske lige, te obdaništa na Šipu koje bismo mogli smjestiti u prostorije nove škole, istakao je Ajnadžić i dodao da će Općina Centar ustrajati na provedbi presude Ustavnog suda FBiH gdje bi osnovno obrazovanje prešlo u nadležnost lokalnih zajednica, čime bi se stekao zakonski  osnov za još bolju saradnju općine i škola.

 

 

Uprava škole se zahvalila na sveukupnoj podršci koju je Općina Centar pružila ovoj ustanovi, te su naglasili da jako cijene što Općina finansira nabavku školskih torbi i pribora za sve prvačiće iz Centra. Zamolili su za pomoć oko rješavanja problema sa ravnim krovom iznad fiskulturne sale za čiju sanaciju je potrebno oko 12.000 KM od čega bi pola sredstava mogla obezbjediti škola, na što je predsjedavajući Ajnadžić kazao da će Općina Centar u okviru svojih mogućnosti pomoći obnovu.

 

Sastanku je također prisustvovao i Mirza Zeković općinski vijećnik.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti