Ajnadžić posjetio kliniku za vantjelesnu oplodnju

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa svojim saradnicima, u srijedu 24. augusta 2016. godine, posjetio Centar za vantjelesnu oplodnju „New Life“ smješten u Lepeničkoj ulici na broju 1 na Stupu, gdje je sa predstavnicima navedene institucije razgovarao o vantjelesnoj oplodnji, pacijentima koji koriste ovu vrstu usluge, te mogućoj pomoći lokalne zajednice u rješavanju problema neplodnosti.
Ajnadžić posjetio kliniku za vantjelesnu oplodnju

Direktor klinike Zejd Šoto i prof.dr.sc. Amila Alikadić-Husović su goste upoznali sa metodama koje koristi njihovo osoblje tokom tretmana vantjelesne oplodnje.

 

-Nakon provedenog istraživanja ustanovljeno je da na prostoru bivše Jugoslavije zajedno sa Albanijom imamo oko milion bračnih parova koja imaju problema sa oplodnjom. Taj broj se u Bosni i Hercegovini kreće oko 100.000 parova, dok četvrtina te cifre dolazi iz Kantona Sarajevo, što je bio dovoljan razlog za otvaranje klinike ovakvog tipa.

Također, ustanovljeno je da se od 1940. godine do danas za 50 posto povećao broj osoba koje imaju ovih problema. Od našeg osnivanja, odnosno od 2015. godine, zahvaljujući našim metodama, na svijet je došlo 140 beba. Naš strateški cilj je da obučimo bh. stručnjake za ovu vrstu posla i politika naše klinike je da ne krećemo sa medicinskim tretmanom vještačke oplodnje ukoliko se utvrdi da bračni par ima jako male šanse da dobiju potomstvo. Do sada smo imali oko 65 posto uspjeha sa prvom oplodnjom. Jedan tretman vještačke oplodnje sa lijekovima i hormonalnom terapijom košta oko 6.000 KM, objasnio je direktor Šoto.

 

Predsjedavajući Ajandžić je nakon obilaska klinike i kratkih uvodnih napomena o sistemu rada ovog centra kazao da Općina Centar ima interes da poveća natalitet na svom području.

 

–Stoga ćemo u budžetu Općine Centar za narednu godinu planirati određena finansijska sredstva za sufinansiranje dijela troškova liječenja neplodnosti kod parova koji imaju adresu prebivališta u našoj općini. Način na koji planiramo to sprovesti u djelo je da kao lokalna zajednica uspostavimo partnerski odnos sa nevladinim sektorom koji bi sa nama realizovao ovaj projekat ili da oglasimo javni poziv za prijavu projekta. Meni je žao da Bosna i Hercegovina putem Zavoda  zdravstvenog osiguranja ne subvencionira troškove liječenja neplodnosti, kazao je Ajnadžić.

 

Republika Slovenija finansira šest pokušaja vještačke oplodnje, Srbija pet, Hrvatska četiri, a drugi entitet RS ima sistem od tri besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti