Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

Svake godine početkom juna bude održana ''Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta'' na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Naredne godine je planirano da domaćin manifestacije bude Sarajevo.
Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

Tim povodom je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajandžić, kao predstavnik Općine koja je jedan od pokrovitelja održavanja ove manifestacije, zajedno sa penzionisanim generalom Armije RBiH Hamidom Bahtom posjetio zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića.

 

-S obzirom da se u okviru ove manifestacije prenose poruke mira i prosperiteta, te da je među poginulim pripadnicima austro-ugarske vojske bilo naših zemljaka svih vjera, smatramo da će puno značiti da zajednički organizujemo ovu veoma značajnu manifestaciju za Bosnu i Hercegovinu. U organizaciji manifestacije će također biti uključeni i predstavnici drugih nivoa poput potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, objasnio je Ajnadžić.

 

Zamjenik ministra Jusić je kazao da u organizaciji ''Manifestacije mira i sjećanja Meletta 2017.'' u Sarajevu naredne godine mogu očekivati saradnju i pomoć Ministarstva odbrane BiH.

 

Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu austro-ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti