Investitor iz Turske želi ulagati u izgradnju rehabilitacionog centra

Prilikom posjete predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića i vijećnika Velije Katice Udruženju Zeleni polumjesec u BiH (Yesilay) najviše je bilo govora o realizaciji projekta izgradnje rehabilitacionog centra za djecu i invalide na području općine Centar.
Investitor iz Turske želi ulagati u izgradnju rehabilitacionog centra

 

Tokom ove posjete u sjedištu udruženja u Ulici Asima Ferhatovića 2 na Breki, predsjednik udruženja prof. dr. Redžo Čaušević i generalni sekretar Remzija Islamagić su svojim gostima iz Centra prezentovali ovu ideju za koju kažu da postoji veliki interes za realizaciju od turskog biznismena koji je bio jedan od finansijera izgradnje ovakvog centra u Anatliji.

 

–Zahvaljujući našim dobrim poznanstvima i iskrenom prijateljstvu, turski investitor je spreman uložiti oko 10 miliona eura za izgradnju ovog centra na površini od 4 dunuma gdje bi pored rehabilitacije djece i invalidnih osoba također bio smješten i edukativni centar za sprječavanje raznih vrsta ovisnosti, što je primarni cilj i zadatak kojim se bavi naše udruženje. Stoga smo željeli ovu ideju prvo prezentovati predstavnicima Općine na čijem području smo smješteni, objasnio je Čaušević.

 

Domaćini su svoje goste također upoznali i sa historijatom ovog udruženja i projektima koje su realizovali od 2014. godine, otkako su osnovani u Bosni i Hercegovini dok u Turskoj postoje još od 1920. godine.

 

-Tokom posljednje dvije godine obišli smo oko 100 škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine poput Bihaća, Tešnja, Zenice, Goražda, Mostara, Srebrenice...gdje smo za učenike osnovnih i srednjih škola održali niz predavanja o štetnosti raznih vrsta poroka, objasnili su domaćini.

 

Predsjedavajući Ajandžić je kazao da je Općina Centar zainteresovana za realizaciju ovako velikog i nadasve društveno korisnog projekta, gdje bi Općina Centar obezbjedila potrebno zemljište i odgovarajuće dozvole za izgradnju naravno pod uslovom da dobiju pismene garancije da će potencijalni investitor iz Turske snositi troškove izgradnje centra.

 

–Predlažem da početak naše buduće saradnje započnemo sa projektom stručnih predavanja, odnosno edukacije mladih s ciljem sprečavanja ovisnosti, posebno za učenike iz osnovnih škola iz Centra, i stoga od vas očekujem da nam u što skorije vrijeme dostavite projekat, naglasio je Ajandžić.

 

Na kraju sastanka predstavnici Udruženja Zeleni polumjesec u BiH su kazali da će nastaviti daljnje aktivnosti kako bi turski investitor dao garancije za finansiranje izgradnje rehabilitacionog centra.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti