Podrška edukaciji djece sa poteškoćama u razvoju

U prisustvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Mustafe Resića, savjetnika načelnika Dževada Bećirevića u prostorijama Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju - EDUS potpisan je protokol o realizaciji sredstava pomenutom udruženju kojem se iz budžeta Općine Centar izdvaja iznos od 15.000 KM za opremanje i adaptaciju prostora za detekciju, dijagnozu i intervenciju kod djece sa poteškoćama u razvoju.
Podrška edukaciji djece sa poteškoćama u razvoju

U ime pomenutog udruženja protokol je potpisala Mirela Selmanović, projekt menadžer koja je ovom prilikom svoje donatore iz Općine Centar upoznala sa projektom koji ovo udruženje realizuje u saradnji sa JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“.

 

-Ova donacija nam puno znači jer svake godine imamo veliku listu čekanja djece zbog nedostatka prostora te adekvatnog kadra. Sarajevo je treći grad u Evropi gdje se primjenjuje ovaj metod rada sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju. Nakon što se roditelji nama obrate za pomoć na osnovu skale za procjenu razvoja djeteta  uradi se detaljna opservacija svakog djeteta na osnovu čega napravimo individualni program rada sa djetetom. Naši edukatori raznih profila od psihologa, pedagoga, fizioterapeuta, socijalnih radnika, logopeda i defektologa osam sati dnevno rade sa ovom djecom i zahvaljujući pomenutoj metodi roditelji mogu stalno pratiti napredak svoje djece. Kod nas su velike liste čekanja i trenutno radimo sa više od 100 djece, od kojih je najmlađe 15 mjeseci i svake godine imamo sve više zahtjeva, objasnila je Selmanović. 

 

Predsjedavajući Ajandžić je ovom prilikom kazao da Općina Centar predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem i Općinskim vijećem snažno podupire aktivnosti ovog udruženja.

 

–Mi ćemo biti izuzetno sretni i zadovoljni ako našim djelovanjem djeci i njihovim roditeljima vratimo osmjeh na lice. Također kao jedinica lokalne samouprave želimo da naša međusobna saradnja u perspektivi bude da vaše Udruženje angažuje ljude odgovarajućeg obrazovanja za koje bi Općina Centar snosila troškove na određeno vrijeme. Jedini naš uslov je da je zaposleni kadar živi na području općine Centar, naglasio je Ajnadžić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti