Potpisani ugovori za dodjelu plastenika za još osam domaćinstava

U prostorijama Općine Centar u ponedjeljak, 15. augusta 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa osam poljoprivrednika sa područja općine Centar za dodjelu plastenika. Radi se o socijalno ugroženim pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području općine Centar.
Potpisani ugovori za dodjelu plastenika za još osam domaćinstava

Danas su ugovore potpisali poljoprivrednici sa Kromolja, Betanije i Soukbunara: Bilal Podbičanin, Jusuf Dorić, Osman Kadrović, Alija Kutinčić, Aida Omeragić, Vahid Avdić i Arman Galičić i Naza Orić koja je prilikom potpisivanja ugovora kazala da će za njenu peteročlanu porodicu šehida današnja donacija Općine Centar itekako dobro doći jer će im povećati prinose i prihode u domaćinstvu, dok je Osman Kadrović sa Betanije uz riječi zahvale Općini Centar na donaciji kazao da nijedan član njegove porodice nema stalno zaposlenje i stoga će ovaj plastenik obezbjediti osnovne životne namirnice uzgojene na njegovoj zemlji.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajandžić je naglasio da je Općina Centar izradila Strategiju razvoja do 2022. godine gdje su prioriteti ekologija, turizam i poljoprivreda.

 

–S obzirom na činjenicu da preko 50 % površine ove općine čini poljoprivredno zemljište, izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar ima namjeru da nastavi sa ovim projektom. Također postoji naš interes da za ovu namjenu povećamo iznos sredstava u općinskom budžetu te razmatramo mogućnost da našim poljoprivrednicima omogućimo beskamatne novčane pozajmice, istakao je Ajnadžić i najavio da će predstavnici Općine Centar u dogledno vrijeme obići domaćinstva kojima su donirani plastenici kako bi se na terenu uvjerili u uspješnost ovog projekta.

 

Vijećnik Velija Katica, predsjednik stručne komisije za odabir korisnika ovog projekta, je kazao da ovo predstavlja završetak ovogodišnjeg ciklusa podjele plastenika za domaćinstva i da je u prvom krugu 11 porodica dobilo plastenike za šta je izdvojeno 20.000 KM.

 

– Danas će još osam, uglavnom boračkih porodica, dobiti ovu vrijednu donaciju za šta je u rebalansu budžeta Općine Centar izdvojeno dodatnih 15.000 KM. Na javni poziv, koji je raspisan u februaru ove godine, prijavila su se 22 kandidata od kojih tri nisu ispunjavala utvrđene kriterije, od čega su najvažniji bili socijalni status porodice, da su demobilisani borci, članovi uže porodice poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, logoraši, mogućnost bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom... objasnio je Katica. 


 

 Današnjem potpisivanju i uručenju protokola je također prisustvovao i Mustafa Resić,  savjetnik načelnika Dževad Bećirevića, te vijećnik Eso Tucaković.

Postavljanje doniranih plastenika će radnici firme „Nermaris“ iz Gračanice započeti u utorak 16. augusta i završetak radova, ukoliko dozvole vremenske prilike, se očekuje do petka 19. augusta ove godine.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti