Općina Centar izdvaja značajna sredstva za opremanje policije i podizanje stepena sigurnosti građana

Kao jedinica lokalne samouprave, Općina Centar Sarajevo nema nadležnosti u oblastima sigurnosti, zdravstva, kulture, obrazovanja (iako je za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja donesena presuda Ustavnog suda FBiH kojom se utvrđuje da ova nadležnost pripada jedinicama lokalne samouprave), gradskog prevoza...
Općina Centar izdvaja značajna sredstva za opremanje policije i podizanje stepena sigurnosti građana

 Međutim, i pored svega navedenog, načelnik Dževad Bećirević, u saradnji sa Općinskim vijećem, godinama stavlja Općinu Centar među prve finansijere svega navedenog, a sve s ciljem da se stanovnicima Centra omoguće što kvalitetniji uslovi za život.

Sigurnost je jedna od oblasti o kojoj se posljednjih godina mnogo raspravlja-da li je ili nije na zadovoljavajućem nivou, da li se naši sugrađani osjećaju sigurno ili ne...

Općina Centar predvođena načelnikom Bećirevićem, i pored svoje nenadležnosti, prepoznala je značaj ulaganja u policijske strukture jer se često, kao jedan od glavnih nedostataka u njihovom policije, pominje opremljenost. Zbog svega navedenog Općina je u proteklih nekoliko godina započela trend snažne podrške i ulaganja u opremanje policije.

Tako je u 2011. MUP-u Kantona Sarajevo donirano 45 hiljada maraka. Već naredne, 2012. godine, Jedinici za podršku donirana je oprema u vrijednosti od 19 hiljada KM, dok je Prvoj policijskoj upravi dodijeljeno pet hiljada maraka za održavanje sistema video nadzora.

U 2013. godini Općina Centar je finansirala nabavku najsavremenije taktičke opreme za pružanje usluga zaštite građana i osiguranja njihove imovine za pripadnike Prve policijske uprave. Iz budžeta Općine za ovu namjenu izdvojeno je 63.500 KM, a nabavljene su taktičke pantalone i prsluci, zimske duge jakne, košulje kratkih i dugih rukava, duboke čizme, opasači, kape, kačketi, zimski veš, zaštitna odijela za smirivanje i kontrolu masa, policijske kacige i štitovi.

2014. godine Općina Centar Sarajevo kupila je terensko vozilo u vrijednosti od57.900 KM koje je dato na korištenje Prvoj policijskoj upravi MUP-a Kantona Sarajevo. Iste godine pripadnicima Prve policijske uprave donirana je taktička oprema koja je koštala 30.899,70 KM.

Načelnik Bećirević je prilikom dodjele donacija uvijek govorio da je podizanje kvaliteta rada policije u Općini Centar okarakterisano kao obaveza. A da sve nije ostalo samo na riječima pokazale su prošla i ova godina u kojima je za nabavku taktičke opreme iz budžeta Općine Centar izdvojeno 58.371 KM.

Ukupno gledajući od 2011. godine do danas Općina Centar Sarajevo je za opremanje policije izdvojila preko 220 hiljada maraka, a sa ovakvom podrškom, kako je to naglašavano, nastavit će i u budućnosti.    

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti