Nastavljeno finansiranje kurseva stranih jezika za štićenike Doma na Bjelavama

Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći Udruženju za jezik i kulturu „Lingvisti“ za implementaciju projekta „Kurs stranih jezika za štićenike JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama. Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 2.500 maraka.
Nastavljeno finansiranje kurseva stranih jezika za štićenike Doma na Bjelavama

Djeca koja odrastaju u Domu bez roditeljskog staranja izložena su višestrukoj diskriminaciji. Njihov uspjeh ili neuspjeh u školi odraz je situacije u kojoj odrastaju. Velik broj djece u Domu ima probleme u školi koji uključuju i teškoće sa čitanjem, pisanjem i razumijevanjem gradiva. Djeca koja imaju teškoće sa maternjim jezikom, imaju još veće teškoće sa učenjem stranih jezika.

 

S tim u vezi, već devetu godinu zaredom Općina Centar finansira projekt pod nazivom „Kurs stranih jezika za štićenike JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama kojeg implementira Udruženje za jezik i kulturu „Lingvisti.

 

Cilj projekta je motivirati djecu za učenje stranih jezika, a posebno engleskog jezika koji je nezamjenjiv način komunikacije u modernom svijetu.

 

Izvršna direktorica Sandra Zlotrg je kazala da projekat ima izuzetan značaj za štićenike Doma i da se nada da će njegova realizacija biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Već devet godina unazad uspješno sarađujemo sa Općinom Centar na ovom projektu i sjajno je prije svega zbog pomoći koju dobiju krajnji korisnici, odnosno štićenici Doma. Ta djeca imaju mogućnost da na našim časovima na drugačiji način uče jezik, da budu u kućnoj atmosferi s obzirom da se nastava održava u prostorijama Doma, da rade na jedan netradicionalan način, a da pri tome obrađuju stvari koje uče u školi. Projekat zaista pruža odlične rezultate, a pomoć koju nam pruža Općina Centar je neprocjenjiva. Svake godine oko 30 štićenika uspješno završi ovaj kurs. Realizacija projekta počinje u septembru i traje do kraja godine. Stručni predavači će raditi sa polaznicima kurseva engleskog i njemačkog jezika u manjim grupama raspoređenim po uzrastu. Njihov rad se zasniva na individualnom pristupu svakom djetetu i sa interaktivnim metodama za sticanje i proširivanje znanja stranih jezika, pojasnila je Zlotrg.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti