Okončani radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu

Nakon što su u maju radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka okončali radove na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“), Općina Centar je izdvojila još 1.533 KM za ucjevljenje dijela potoka pored mjesnog mezarja, na pomenutom lokalitetu. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo bio je zadužen za realizaciju i nadzor projekta.
Okončani radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu

Podsjećamo, tokom sanacije ovog klizišta položeno je po 300 metara cijevi za odvod i drenažu, te su  ugrađena reviziona okna radi lakšeg čišćenja i održavanja sistema. Također je izgrađena betonska kaptaža za prihvat vode sa izvorišta koja je glavni uzrok pojave klizišta zbog čega je došlo do oštećenja na nekoliko stambenih objekata, potpornih zidova, pomoćnih objekata i pristupnoj saobraćajnici. Na kraju radova višak materijala odvezen je na gradsku deponiju, a teren je uređen kao prije izvođenja radova. Izradu glavnog projekta a i njegovu realizaciju u cjelosti je finansirala Općina Centar iznosu od oko 68.000 KM.  

 

Na osnovu projekta monitoringa ovog klizišta, koji je također izradila firma „Winner Project“, pratit će se stanje na ovom terenu kako bi se mogla izvršiti procjena uspješnosti izvedenih radova.

 

Općina Centar Sarajevo u posljednjih deset godina izdvojila je preko 11 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području, te je po visini uloženih vlastitih sredstava, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti