Općina Centar će poljoprivrednicima dodijeliti još osam plastenika

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, poduzima niz koraka u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i uslova za zapošljavanje, naročito pripadnika boračke i izbjegličke populacije.
Općina Centar će poljoprivrednicima dodijeliti još osam plastenika

 Tako je u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđeno ukupno 35.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji se dodjeljuju zainteresiranim poljoprivrednicima – socijalno ugroženim pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području općine Centar. Ovakav vid poticaja je izuzetno značajan, posebno zbog toga što se donacije ne dodjeljuju u novcu već u sredstvima i alatima za rad sa kojima će se stvarati nove vrijednosti. Veoma je važno što se plastenici dodjeljuju socijalno ugroženim pripadnicima povratničke populacije i demobilisanim borcima, među kojima ima i ratnih vojnih invalida,  kojima Općina Centar na ovaj način želi pomoći da ublaže tešku socijalnu situaciju u kojoj se nalaze.

U maju ove godine plastenike je dobilo 11 domaćinstava sa područja središnje sarajevske općine, za što je utrošeno prvobitno planiranih 20.000 KM. Kako bi ovu donaciju dobio još veći broj osoba koje se žele baviti tom proizvodnjom, Općinsko vijeće Centar je na 48. sjednici održanoj 12. maja 2016. godine usvojilo izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta i odobrilo još 15.000 KM za nabavku, transport i postavljanje plastenika za još osam domaćinstava koja su se prijavila na javni poziv i koja su ispunjavala propisane kriterije, ali zbog nedovoljno sredstava nisu u prvom krugu dobila ovu donaciju Općine Centar. Ovih dana će početi montaža plastenika sa dodatnom opremom za održavanje optimalnih uvjeta kao što su temperatura, svjetlost..., za bavljenje plasteničkom proizvodnjom, a koje će dobiti: Bilal Podbičanin, Jusuf Dorić, Osman Kadrović, Alija Kutinčić, Naza Orić, Aida Omeragić, Vahid Avdić i Arman Galičić, i sa njima će sljedeće sedmice biti potpisani ugovori.

Inače, javni poziv poljoprivrednicima da predaju zahtjeve za dodjelu plastenika raspisan je 18. februara 2016. godine i bio je otvoren 20 dana, a pravo učešća u ovom projektu imali su stanovnici općine Centar koji posjeduju ili su zakonski korisnici poljoprivrednog zemljišta pogodnog za plasteničku proizvodnju. U javnom pozivu su bili navedeni kriteriji koji nose određeni broj bodova. Osim vrednovanja pogodnosti zemljišta, bodove dobivaju nezaposlena lica, demobilisani borci, članovi uže porodice poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, logoraši...

Na javni poziv su se prijavila 22 kandidata od kojih tri nisu ispunjavali utvrđene kriterije (jedan nije stanovnik općine Centar, dva nisu imali minimum zemljišta za plasteničku proizvodnju). Najveći broj prijavljenih je bio sa područja Nahoreva, a bilo je i nekoliko sa Nahorevskih brda i Betanije, odnosno ruralnih područja središnje sarajevske općine gdje postoje uslovi da se lokalno stanovništvo bavi poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom.

 

Općinski načelnik Dževad Bećirević je imenovao stručnu komisiju za odabir korisnika ovog projekta, u kojoj su bili prof. dr. Velija Katica, koji je inicijator ovog projekta i predlagač usvojenog amandman da se u budžetu obezbijedi dodatnih 15.000 KM, te diplomirani inženjeri poljoprivrede mr. Nezir Omeragić i Nedim Talić. Zadatak Komisije je bio da za svakog prijavljenog kandidata utvrdi na terenu činjenično stanje kad je u pitanju pogodnost zemljišta za plasteničku proizvodnju, te da na osnovu Pravilnika provede proceduru bodovanja i utvrdi rang listu podnosilaca zahtjeva koji ispunjavaju propisane uslove za dodjelu plastenika, što je i učinjeno.

Na prijedlog pomenute stručne komisije općinski načelnik je donio odluku da plastenike u prvom krugu dobije 11 poljoprivrednika i to: Beriz Omerović, Refik Omerović, Aldin Pandžić, Damir Spahić, Rasim Muharemović, Orhan Jusić, Nedeljko Đokanović, Halid Muharemović, Zejnil Muharemović, Mehmedalija Ramić i Esad Hujdur.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti