Uređenje zelenih površina u MZ „Koševsko brdo“

Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine ulaže značajna finansijska sredstva u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
Uređenje zelenih površina u MZ „Koševsko brdo“

Općina Centar kao finansijer projekta je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 255.000 KM za uređenje manjih javnih i zelenih površina na području 15 mjesnih zajednica. Tokom proteklih pet godina iz općinskog budžeta je za ovu namjenu izdvojeno više od 1.530.000 KM. I ovaj podatak pokazuje koliko je Općina Centar opredijeljena da zelene površine uredi na način da naši sugrađani imaju kvalitetan prostor za odmor i rekreaciju, ali nažalost parkovi i parkovski mobilijar nerijetko su meta vandala koji nakon izgradnje i obnove javnih površina često budu uništeni.

 

U okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar, radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“, sa kojim Općina Centar ima sklopljen ugovor, okončali su radove na nekoliko lokacija na području mjesne zajednice „Koševsko brdo“.

 

U Ulici Muhameda Hadžijahića kod brojeva 5 i 7 uređena je zapuštena zelena površina, gdje je na 1.400 kvadratnih metara pokošena trava i uklonjeno samoniklo grmlje, te su zamijenjene štafle na klupama sa naslonom. Pored toga, u Ulici Jukićeva kod brojeva 130 i 132 također je revitalizirana zelena površina. Izvršeno je čišćenje i uklanjanje korova sa zelenog pojasa uz prethodno prekopavanje, košnja trave i uklanjanje samoniklog grmlja, nabavka i sadnja sezonskog cvijeća, nabavka i postavljanje novih klupa sa naslonom te zamjena polomljenih štafli na klupama, nabavka i postavljanje korpi za otpatke. Također, na području ove mjesne zajednice uređena je zapuštena zelena površina između ulica Marija Mikulića i Braće Begić. Izvršeno je krčenje, košnja i hortikulturno uređenje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti