Donacija Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. za manifestaciju „Dan sjećanja na ubijenu djecu“

Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić posjetili su Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. gdje su ih ugostili predsjednik Udruženja Fikret Grabovica i član Upravnog odbora Senad Imamović. Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 4.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen pomenutom Udruženju za pripreme manifestacije „Dan sjećanja na ubijenu djecu“.
Donacija Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. za manifestaciju „Dan sjećanja na ubijenu djecu“

Protokol je u ime Općine Centar ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Udruženja predsjednik Grabovica.

 

Grabovica se zahvalio Općini na doniranim sredstvima, te upoznao prisutne o aktivnostima koje Udruženje realizuje kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

 

-Želim u ime populacije koju predstavljam iskreno da se zahvalim na dugogodišnjoj saradnji i podršci koja je neophodna za naše aktivnosti. U proteklom periodu Udruženje je zaista mnogo toga društveno korisnog uradilo. Između ostalog, u saradnji sa Institutom Univerziteta u Sarajevu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava uradili smo Monografiju na oko 900 stranica, a koja će ostati trajno budućim generacijama, uradili smo nekoliko filmova, veliki broj reportaža. Očekujemo da će saradnja sa Općinom Centar biti nastavljena i u narednom periodu. Želim iskreno da se zahvalim načelniku Bećireviću, predsjedavajućem Ajnadžiću, dopredsjedavajućem Kovačeviću, jer je Općina Centar institucija koja nam daje najveću podršku. Već duži period Udruženje je u potrazi za prostorom gdje bi realizovali projekat „Spomen soba za ubijenu djecu“, i nadamo se da će nam Općina u tome pomoći, kazao je Grabovica.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je lokalna zajednica ponosna na rad Udruženja.

 

-Općina Centar će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti u kontinuitetu podržavati vaš rad. Vi radite jako društveno koristan posao, obavezujući mlade generacije koje dolaze. Neophodno je da se stalno podsjećamo na ono što je bilo, a istovremeno treba ukazivati na važne ciljeve u budućnosti i perspektivi i sa aspekta kretanja države BiH i naše društvene zajednice prema EU. Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva treba da šalje poruku cijelom svijetu. Vi treba da nastavite podsjećati nas iz društvene zajednice stalno na tu vrstu problema sa kojim živite, a mi trebamo i moramo imati razumijevanja naspram toga. Smatram da vaš funkcionalni kancelarijski prostor treba da bude na jednom mjestu zajedno sa prostorom u kojem će biti smještena „Spomen soba za ubijenu djecu“, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vam u tome pomognemo. Općina Centar će sa svojim resursima stajati na raspolaganju i vašoj organizaciji, a i drugim koje doprinose očuvanju sjećanja na važna događanja i važne ličnosti u periodu od 1992.– 1995. godine, dodao je Ajnadžić.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je istakao da je naša obaveza da širimo poruke mira, prijateljstva, drugarstva, a posebno zajedništva u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

 

-Često govorim u posljednje vrijeme da me je strah od zaborava, jer je naš narod sklon zaboravljati važne stvari. Bez obzira, što sam jedan od predlagača amandmana za podršku Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, smatram i potrudiću se da ovo udruženje pridobije sistemsku budžetsku podršku. Pozivam i druge općine, kao i nivoe vlasti da se priključe ovome i da na sistemski način osiguramo finansiranje ovog jako značajnog Udruženja. Isto tako, pridružujem se inicijativi za pronalazak odgovarajućeg prostora u kojem bi bila Spomen soba ubijenoj djeci, kao i kancelarije Udruženja roditelja ubijene djece. Na kraju, želim još jednom kazati da ne mogu shvatiti da postoje ljudi koji su spremni pucati na djecu, na organiziran način, jer broj ubijene djece govori da to svakako nije bila slučajnost, kazao je Kovačević.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti