Članovi Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje posjetili vrtić „Skenderija“

Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Tim povodom su predstavnici Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje koje je predvodio predsjednik Senad Alić posjetili v.d. direktoricu JU „Djeca Sarajeva“ Jasminu Čongo i vrtić „Skenderija“. Povod posjete bio je sumiranje rezultata dosadašnje saradnje ove Ustanove sa Općinom Centar kao i razgovor o budućim zajedničkim aktivnostima.
Članovi Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje posjetili vrtić „Skenderija“

JU „Djeca Sarajeva“ je ustanova čija je djelatnost predškolski odgoj i obrazovanje djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu. Opći cilj predškolskog odgoja i obrazovanja je osigurati optimalne i jednake uslove da svako dijete od rođenja do polaska u školu, razvija i ostvaruje svoje pune potencijale i kompetencije kroz različite vidove kvalitetnog i profesionalno autonomnog institucionalnog i vaninstitucionalnog predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

Općina Centar je u 2016. godini iz budžeta izdvojila 180.000 maraka za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području i to 80.500 KM za srednje škole, 69.500 KM za osnovne i 60.000 za vrtiće.

 

Navedena sredstva su raspoređena na prijedlog pomenute Komisije, a na osnovu utvrđenih Kriterija za raspodjelu sredstava obrazovnim ustanovama, te dostavljenih zahtjeva i utvrđenih prioriteta.

 

Shodno navedenom, vrtiću Skenderija dodijeljena su sredstva u iznosu od 25.000 KM za uređenje dvorišta vrtića.

 

Alić je kazao da su izdvajanja iz budžeta za obrazovanje znatno veća u odnosu na raniji period, a zahvaljujući opredjeljenju općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Općinskog vijeća i pomenute Komisije za sistemsko djelovanje u oblasti obrazovanja.

 

-Nadam se da će opredjeljenje Općinskog vijeća i u narednom periodu biti sistemsko djelovanje u oblasti obrazovanja, u čemu je neupitna uloga i načelnika Dževada Bećirevića i Općinskog vijeća. Predstavnici naše Komisije su obišli sve obrazovne ustanove na području općine Centar kako bismo napravili analizu stanja i potreba koje imaju obrazovne ustanove smještene na našem području. Vrtiću „Skenderija“ u ovoj godini izdvojili smo 25.000 maraka i nadamo se da će im ova sredstva omogućiti što bolje uslove za rad, dodao je Alić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti