Ubrzati rješavanje problema pasa lutalica

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević održali su 25. jula 2016. godine, u prostorijama Općine Centar, sastanak sa predstavnicima drugih nivoa vlasti i nevladinog sektora o problematici pasa lutalica.
Ubrzati rješavanje problema pasa lutalica

U ime Općine Centar, osim predsjedavajućeg i njegovog zamjenika, sastanku su prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, zamjenik pravobranioca Općine Centar Ajdin Neradin, te vijećnici Fadila Bošnjak, Jasmin Gazija, Haris Fazlagić, Suvad Kerla, Zora Ostojić, Velija Katica i Senad Alić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je rješavanje nagomilanih problema sa psima lutalicama direktno u interesu građana, te da će Općina Centar učiniti sve kako bi se on sistemski riješio.

 

-Ovo je tema koja je u epicentru našeg angažovanja. Problem pasa lutalica želimo razriješiti u širem obuhvatu sa svim susjednim općinama, sa Gradom i Kantonom. Od države tražimo da nam stvori zakonske pretpostavke. Danas smo se okupili kako bismo potpisali inicijativu oko koje ćemo se svi prethodno usaglasiti, a čiji je cilj što hitnije rješavanje ovog problema. Jako je važno da su danas sa nama predstavnici viših nivoa vlasti, čije je učešće po ovom pitanju neizbježno. Ova lokalna zajednica suočava se sa velikim problemima građana oštećenih od pasa lutalica i sa današnjim danom mi kod nadležnog suda imamo 58 tužbi koje su teške od 10 do 50 hiljada maraka. Kada bismo uzeli srednju vrijednost obeštećenja, mi gubimo oko 1.200.000 maraka, a taj novac je bio sasvim dovoljan da uložimo u adekvatne alate rješavanja problema, naglasio je Ajnadžić.

 

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je istakao da Vlada KS intenzivno traži rješenje  jer je ovo pitanje od važnosti za sve građane koji su svakodnevno ugroženi.

 

-Do sada je formiran higijenski servis u okviru javnog komunalnog preduzeća „Rad“, koji djeluje na planu rješavanja problema, pokrenute su aktivnosti sa veterinarskom stanicom i Veterinarskim fakultetom u smislu njihove nadležnosti i kontrole zdravlja pasa, međutim to nije dovoljno. Tražimo najracionalnija i najkorisnija rješenja kako bismo ovaj vrlo složen problem razriješili, kazao je Lukić.

 

Dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka iskazao je opredjeljenje Gradske uprave da učestvuje u rješavanju problema pasa lutalica iako za to nije nadležna, te da se samo zajedničkim snagama mogu postići željeni rezultati. 

 

Dopredsjedavajući Kovačević je istakao važnost jačanja građanske odgovornosti i neophodnosti informisanja građana o procedurama prijavljivanja problema koji se tiču pasa lutalica.

 

-Ovo pitanje treba maksimalno depolitizirati, jer ovo je pitanje sigurnosti građana i u tom pogledu trebamo svi zajedno dati maksimalan doprinos. Mi moramo štititi ustavno-pravni poredak i interes građana. Iako ovaj problem prema Ustavu jeste u nadležnosti Kantona, smatram da bi bilo nesuvislo da kompletan teret prebacimo na Kanton. Prioritet nam je da obezbijedimo sigurnost našim građanima i moramo uraditi sve kako bi to ispunili. U Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja stoji da napuštenoj životinji može pristupiti samo stručno lice, a da je dužnost građanina kada vidi napuštenu životinju da obavijesti higijenski servis, a ne da sa tim životinjama stvara simbiozu i bliskost. Jedino rješenje je zajedničko djelovanje, a ja dajem punu podršku Vladi KS u nastojanjima da ovaj problem riješi, i spreman sam da u punom kapacitetu zajedno sa svima vama učestvujem u rješavanju problema, dodao je Kovačević.

 

Nakon niza prijedloga, primjedbi, sugestija i diskusija o ovom pitanju usvojeni su zaključci koji se ogledaju u tome da modeli dosadašnjih rješenja nisu zadovoljavajući, te da u skladu s tim treba tražiti nova, efikasna, sveobuhvatna i zakonita rješenja.

 

Na kraju sastanka, predsjedavajući Ajnadžić je predložio, a svi prisutni podržali, da se uputi inicijativa premijeru KS Elmedinu Konakoviću i predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić da u najkraćem mogućem roku organizuju sastanak na temu rješavanja problematike pasa lutalica i eventualne izmjene prateće zakonske legislative i regulative po pitanju istog na nivou Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo. Na sastanku bi trebali prisustvovati: premijer Kantona Sarajevo i predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, predstavnici resornih ministarstava Kantona Sarajevo, gradonačelnik, dogradonačelnici Grada Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća, načelnici i predsjedavajući svih općina i općinskih vijeća Kantona Sarajevo, te šefovi Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove svih općina Kantona Sarajevo, pravobranioci svih općina Kantona Sarajevo, predstavnici Veterinarske stanice KS, KJKP „ Rad“, KJKP „Park“, „Lokom“ i predstavnici drugih nadležnih ustanova, te nevladinog sektora.

 

Cilj sastanka je osmisliti i isprojektovati cjelovito rješenje za problematiku pasa lutalica na području Kantona Sarajevo, definisati okvir strategije za integralno djelovanje svih subjekata u domenu svog djelovanja u rješavanju ovog problema, definisati eventualno pokretanje inicijativa za izmjenu odredbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, te usklađivanje federalnih i kantonalnih zakona sa istim.

 

Također je upućena inicijativa predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo da organizuje posebnu tematsku sjednicu Skupštine KS, Gradskog vijeća i predstavnika Općinskih vijeća sa nivoa Kantona Sarajevo u pogledu rješavanja problematike pasa lutalica.

 

Sastanku su također prisustvovali: Dženan Alić iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, Mirsad Osmanović, direktor Veterinarske stanice Novi Grad, Ramiz Duraković, direktor LOKOM-a, Mustafa Maglajlija, rukovodilac Higijeničarske službe KJKP „Rad”, Suad Handanagić, izvršni direktor KJKP „Rad“, te Đana Glibanović i Edin Golubović iz nevladine organizacije AID/AIR.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti