Informatizacija sale za održavanje sjednica Općinskog vijeća i Skupštine KS

Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i pomoćnik općinskog načelnika za finansije Fahrudin Kurtović, u ponedjeljak 25. jula 2016. godine, bili su u radnoj posjeti Kantonu Sarajevo, gdje ih je ugostila delegacija na čelu sa predsjedavajućom Skupštine KS Anom Babić. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima Kantona i Općine Centar, a akcenat je stavljen na projekat zajedničkog angažovanja finansijskih sredstava po pitanju informatizacije sale u kojoj se održavaju sjednice Skupštine KS i Općinskog vijeća, a koja je uništena tokom demonstracija građana u februaru 2014. godine, te rješavanje problema pasa lutalica.
Informatizacija sale za održavanje sjednica Općinskog vijeća i Skupštine KS

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da Općina Centar za rješavanje svih navedenih problema ulaže velike sume novca, a spremna je to činiti i dalje, ali je zaista neophodna saradnja i sa drugim nivoima vlasti, prije svega sa Kantonom.

 

-Projekat informatizacije sale u kojoj se održavaju sjednice Skupštine KS i Općinskog vijeća košta oko 250.000 maraka, a Općina Centar je spremna izdvojiti jednu polovinu, dok bi drugu polovinu finansijskih sredstava trebao izdvojiti Kanton. U proceduru nabavke krenut ćemo odmah, a potpisat ćemo ugovor o zajedničkom finansiranju projekta. Informatizacija sale je od interesa i za lokalnu zajednicu i za Kanton jer će nam svima uveliko olakšati rad, kazao je Ajnadžić.

 

Između ostalog, tema razgovora bila je i problematika u vezi sa psima lutalicama. Ajnadžić je istakao važnost rješavanja ovog dugogodišnjeg problema sa kojim se građani centralne gradske, ali i drugih općina u Kantonu, svakodnevno suočavaju.

 

-Svakodnevno imamo strašan pritisak građana na Općinu kada je u pitanju rješavanje ovog problema. Mi ne možemo kao centralno pozicionirana lokalna zajednica ovaj problem riješiti sami. U potpunosti podržavamo mjere koje Vlada KS poduzima, a planiramo prema vama uputiti inicijativu da iskoristite svoj autoritet i okupite načelnike i predsjedavajuće vijeća iz svih općina u Kantonu kako bismo što prije riješili ovaj gorući problem. Ovo pitanje moramo cjelovito rješavati, a nikako separativno. Ključ rješenja ovog problema je da sve općine zajedno rješavaju ovo pitanje zajedno sa Kantonom i Gradom. Općina Centar na godišnjem nivou izdvoji 150.000 maraka za ovu namjenu, a efekti su nikakvi. Mi imamo obavezu da subvencioniramo sve donesene pozitivne sudske odluke u korist građana. Trenutno na sudu imamo 58 tužbi prema Općini Centar, a svaka tužba je teška između 10.000 i 50.000 maraka, naglasio je Ajnadžić.

 

Predsjedavajuća Babić je kazala da ovakvi susreti imaju za cilj pronalaženje zajedničkih rješenja.

 

-Kada je u pitanju participacija u dijelu troškova za informatizaciju sale mi smo spremni dati svoj doprinos jer smo svjesni da moramo finansirati dio troškova koje proizvodimo. Vlada Kantona Sarajevo izdvojit će 125.000 maraka za tu namjenu jer je i nama u cilju da taj projekat što prije bude realiziran. Što se tiče rješavanja problema pasa lutalica, Vlada Kantona je poduzela niz aktivnosti, a spremni smo i dalje ulagati napore. Vlada Kantona Sarajevo dala je podršku mjerama i aktivnostima na uklanjanju bolesnih i agresivnih pasa na području Kantona, istakla je Babić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti