Za nabavku lijekova penzionerima Općina izdvojila 45.000 maraka

Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Općine Centar Sarajevo Jasna Beba i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić su u četvrtak, 21. jula 2016. godine posjetili prostorije Udruženja penzionera Centar Sarajevo gdje su ih ugostili zamjenik predsjednika Udruženja Alija Velić, predsjednik Izvršnog odbora Šaćir Čavrk, predsjednik Nadzornog odbora Šefik Šarić i blagajnica Ševala Dizdarević.
Za nabavku lijekova penzionerima Općina izdvojila 45.000 maraka

Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 45.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen Udruženju penzionera Centar.

 

Naime, u okviru kontinuirane brige o osobama treće životne dobi a posebno onima koji su socijalno ugroženi, Općina Centar je i ove godine u svom budžetu izdvojila 45.000 KM Udruženju penzionera Centar Sarajevo za pomoć pri kupovini lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi.

 

Protokol je u ime Općine Centar ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Udruženja predsjednik Izvršnog odbora Šaćir Čavrk.

 

Tokom ove posjete Alija Velić je upoznao predstavnike Općine Centar o aktivnostima koje Udruženje realizuje kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

 

-Na području Općine Centar trenutno živi oko 12.000 penzionera, a od toga oko 6.000 penzionera ima minimalnu penziju od 320 maraka mjesečno. Prošle godine smo od Općine Centar dobili 35.000 maraka za ovaj projekt, tako da je 875 naših članova dobilo po 40 maraka za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi. Ovoj populaciji je zaista potrebna pomoć i svaka vrsta donacije mnogo nam znači. Udruženje je formirano sa ciljem da prije svega pomaže članovima, a njih je svake godine sve manje i manje. Vaša pomoć i vaša intervencija nas zapravo održava, jer bez toga mi ne bismo mogli funkcionirati, kazao je Velić.

 

Šaćir Čavrk je uputio riječi zahvalnosti načelniku Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću Centar na dosadašnjoj pomoći Udruženju penzionera.

 

-Već godinama imamo dobru saradnju sa Općinom Centar koja na razne načine pomaže ovoj populaciji i mi smo na tome veoma zahvalni. Prema našim dosadašnjim iskustvima, ovim sredstvima koja smo dobili možemo obuhvatiti oko 900 penzionera, članova našeg udruženja. Povjerenici Udruženja penzionera Centar obilaze bolesne i iznemogle penzionere i uručuju im ta sredstva. Korisnici ove vrste pomoći dužni su, uz potpis, predočiti račune iz apoteke, ček od penzije i ličnu kartu, dodao je Čavrk.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je podsjetio da Općina Centar godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć osobama treće životne dobi koji, nažalost, nisu u mogućnosti sa njihovim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su i lijekovi, te da takva vrsta pomoći neće izostati ni u budućnosti.

 

-Nama je veliko zadovoljstvo što smo ovdje i što vam na ovaj način možemo pomoći. Razumijemo probleme sa kojima se susrećete, a ono što vam možemo obećati jeste da će Općina posvećivati posebnu pažnju ovoj populaciji i u budućnosti. Općina Centar će uvijek biti spremna da reaguje na vaše zahtjeve i vaše probleme. Planiramo u projekte koji se realiziraju za osobe treće životne dobi uvrstiti i pilot projekt „Mlijeko i brašno“. Pozivamo penzionere da sa nama aktivno sarađuju kada su u pitanju centri za zdravo starenje. Planiramo otvaranje još ovakvih centara na nekoliko lokacija, istakao je Ajnadžić te dodao da treba razmotriti ideju da se ustanovi datum koji bi se obilježavao kao Dan penzionera općine Centar, te da se razmotri mogućnost organiziranja jednodnevnih izleta za penzionere sa Centra.

 

Jasna Beba je naglasila spremnost Općine Centar da pomogne u rješavanju problema sa kojima se Udruženje svakodnevno suočava te naglasila da lokalna zajednica treba uložiti maksimalne napore da prepozna potrebe ove populacije kako bi olakšala život osobama treće životne dobi.

 

Savjetnik Resić je kazao da ova populacija zaslužuje veći nivo pažnje te da će Općina Centar u daljem angažmanu raditi na povećanju izdvajanja novčanih sredstava za ovu populaciju.  

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti