Predsjedavajući Ajnadžić ugostio predstavnike Udruženja „Oaza“

Općina Centar Sarajevo dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za pomoć organizacijama koje se bave pružanjem pomoći osobama sa poteškoćama u razvoju. S tim u vezi, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i vijećnik Velija Katica su u srijedu, 20. jula 2016. godine ugostili delegaciju Udruženja „Oaza“ koju su činili izvršni direktor Armin Smajlović i predsjednik upravnog odbora Midhat Karahmet. Povod posjete bio je razgovor o unapređivanju saradnje Udruženja sa Općinom Centar.
Predsjedavajući Ajnadžić ugostio predstavnike Udruženja „Oaza“

Na početku sastanka izvršni direktor Smajlović je upoznao predsjedavajućeg Ajnadžića o aktivnostima koje realizuje Udruženje kao i trenutnom položaju u kojem se nalazi.

 

-Vizija Udruženja „Oaza“ je postizanje ravnopravnog statusa i uključenost osoba sa intelektualnim teškoćama u društvo. Udruženje postoji već 56 godina i za to vrijeme realizovano je mnogo projekata koji za cilj imaju pružanje podrške osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama, razvijanje programa iz oblasti obrazovanja, radnog osposobljavanja, socijalnog uključivanja i rehabilitacije u svrhu pripreme i osposobljavanja za samostalan život. Udruženje „Oaza“ već tradicionalno organizuje najveće sportsko takmičenje za osobe sa intelektualnim teškoćama na području jugoistočne Evrope. Šeste Sportske igre ''Oaze'' bit će održane od 6. do 9. oktobra 2016. godine, u dvorani Ramiz Salčin, a na programu su takmičenja iz osam sportova, i to: plivanje, atletika, košarka, nogomet, boćanje, kuglanje, stolni tenis i MATP (Motor Activity Program – za osobe sa višestrukim smetnjama). Finansiranje smo dijelom obezbijedili, a iskreno se nadamo da ćemo osigurati i ostatak potrebnih sredstava. Pored ovoga, redovno organiziramo i radno-okupacione radionice koje su veoma bitne za osobe sa intelektualnim poteškoćama. Cilj radionica je jačanje kreativnog potencijala naših korisnika, kao i pružanje prilike da njihovo unutrašnje stanje i vanjsku situaciju upoznaju na različite načine, što predstavlja kreativnu prilagodbu njihovoj svakodnevnici, kazao je Smajlović.

 

Udruženje „Oaza“ u saradnji sa pet koalicija organizacija osoba sa invaliditetom i 65 organizacija, a uz podršku organizacije MyRight, provodi jednu posebnu kampanju za osobe sa invaliditetom, pod nazivom „Ponosni Na Sebe“, a realizira se u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Mostaru, Doboju i Zenici. Kampanja „Ponosni Na Sebe“ ima za cilj pokazati da su osobe sa invaliditetom jednako sposobne za velika djela i da invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. Osobama s invaliditetom treba omogućiti jednake mogućnosti i ostvarenje ljudskih prava između ostalih i pravo na dostupna i adekvatna ortopedska i druga pomagala kako bi mogli u cjelosti da ostvare svoj puni potencijal.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je iskazao namjere Općine Centar za nastavak podrške projektima koje realizuje Udruženje „Oaza“ s ciljem stvaranja ambijenta za lakši svakodnevni život osoba sa poteškoćama u razvoju.

 

-Skupina koju vi okupljate je nama kao lokalnoj zajednici izuzetno značajna. Mi želimo da na prostoru kojim mi upravljamo ta populacija bude zadovoljna. Općina Centar će biti dobar partner koji ima razumijevanja za vaše potrebe i probleme. Sve zahtjeve ćemo nastojati uvažiti u skladu sa našim mogućnostima. S obzirom na činjenicu da tradicionalne međunarodne sportske igre „Oaze“ imaju veliki značaj za osobe sa poteškoćama u razvoju, mi ćemo kao lokalna zajednica iznaći mogućnost da participiramo u dijelu troškova. Lokalna zajednica mora nastojati da osobama sa poteškoćama u razvoju otkloni sve smetnje i barijere u životu i u svakodnevnici, naglasio je Ajnadžić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti