Krajem jula u Radićevoj ulici praznik pisane riječi

Sa okončanjem Festivala ulične umjetnosti (FUU) koji će od 22. do 24. jula 2016. godine biti održan u Sarajevu, u Radićevoj ulici u centru grada, na istoj lokaciji slijedi još jedan događaj u čijem fokusu će biti pisana riječ.
Krajem jula u Radićevoj ulici praznik pisane riječi

Radi se o Prvom internacionalnom festivalu književnosti „Bookstan, No East No West“ kojeg organizuje izdavačka kuća „Buybook“ iz Sarajeva, povodom 20 godina njenog postojanja i rada. Festival će trajati od 25. do 29. jula.

 

Direktor „Buybooka“ Damir Uzunović predstavio je u Općini Centar ovaj projekt dr. Nedžadu Ajnadžiću, predsjedavajućem Općinskog vijeća Centar i Mustafi Resiću, savjetniku načelnika Dževada Bećirevića.

 

–Ideju da Prvi internacionalni festival književnosti „Bookstan, No East No West“ nazovemo ovako dao je pisac Alaksandar Hemon koji će na festivalu, kao pisac promotor, predstavljati poznate književnike na planiranim sesijama u prostorijama izdavačke kuće „Buybook“ i Akademije likovnih umjetnosti. Tokom tih dana bit će održano po šest sesija dnevno na kojima će biti predstavljeni bh i autori iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dok će u poslijepodnevnim i večernjim satima biti promocija međunarodnih pisaca književnosti. Tokom trajanja festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 19 do 21 sat, objasnio je Uzunović.

 

Kako su naglasili organizatori, festival ovakvog tipa se do sada nije održavao u Sarajevu. Osim prodajne izložbe knjiga, najavljena je i izložba stripa za kojeg su na tekst Karima Zaimovića crteže uradili Boris Stapić i Edin Čišić. Tokom internacionalnog festivala književnosti, u prostoru Akademije likovnih umjetnosti bit će upriličena izložba naslovnica Buybookovih knjiga, autorice Nine Knežević.

 

Prezentaciji ovog projekta u Općini Centar prisustvovao je i Samir Fazlić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti