Općina Centar nastavlja pomagati rad Muzeja ''Alija Izetbegović''

U ponedjeljak, 18. jula 2016. godine predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajandžić je zajedno sa Mustafom Resićem, savjetnikom načelnika Dževada Bećirevića, posjetio prostorije Muzeja „Alija Izetbegović“ na Kovačima.
Općina Centar nastavlja pomagati rad Muzeja ''Alija Izetbegović''

Povod posjete je potpisivanje protokola o realizaciji sredstava u iznosu od 5.000 KM koje je Općina Centar izdvojila za realizaciju projekata pomenutog muzeja. Načelnik Dževad Bećirević je protokol potpisao prethodno, dok je u ime Muzeja to učinio direktor Adnan Žiško koji se ovom prilikom zahvalio gostima na današnjoj posjeti i sveukupnoj podršci Općine Centar i izrazio nadu da će višegodišnja saradnja ove dvije institucije biti nastavljena i ubuduće.

 

-Pomoć koju nam pruža Općina Centar svake godine je za nas izuzetno značajna, jer smo kao i ostale institucije kulture sa limitiranim budžetima. Ovim putem bih pozvao i druge općine da slijede ovaj dobar primjer Općine Centar koja izdvaja značajna sredstava za institucije koje su nosioci bosanskohercegovačke kulture i svega onoga što jedna zemlja i narod treba da imaju. Dio doniranih sredstava Općine Centar ćemo utrošiti za štampanje fotomonografije ''Alija Izetbegović'' na turskom jeziku, čiji izlazak iz štampe očekujemo sredinom augusta ove godine. Drugi dio sredstava smo planirali iskoristiti za sufinansiranje troškova organizacije četvrte likovne kolonije pod nazivom ''Moj bijeg u slobodu'' koju će, u čast Alije Izetbegovića, uprava Muzeja u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH organizovati u Počitelju i do sada imamo 18 prijavljenih umjetnika iz BiH i inostranstva, objasnio je Žiško.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je ovom prilikom kazao da, s obzirom na poštovanje lika i djela prvog predsjednika nezavisne RBiH i njenog vrhovnog komandanta Armije Alije Izetbegovića te uvažavajući rad i značaj ove institucije, izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar je spremna, u skladu sa njenim mogućnostima, nastaviti finansijski pomagati projekte koje realizuje ovaj muzej.

 

–Općina Centar je također iz budžeta izdvojila 10.000 KM za potrebe snimanja dugometražnog dokumentarnog filma o životu Alije Izetbegovića, koje je uplatila na račun Televizije Sarajevo kao realizatora projekta. Također smo spremi finansijski podržati iluminaciju vanjskog dijela objekta Muzeja ''Alija Izetbegović'', čija je realizacija procijenjena na oko 37.000 KM, kazao je Ajnadžić.

 

Pored današnje donacije Općina Centar je prošle godine Muzeju ''Alija Izetbegović'' donirala 5.000 KM za projekt ''Govorna historija'', tokom 2014. godine također je izdvojen iznos od 5.000 KM iz općinskog budžeta za snimanje dokumentarnog filma pod nazivom ''Majstori slobode'', a 2013. godine 7.000 KM za završnu fazu dokumentarnog filma povodom 30. godišnjice ''Sarajevskog procesa''.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti