Održana 52. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 14. jula 2016. održan je prvi dio 52. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje su vodili predsjedavajući Vijeća dr. Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Slaven Kovačević. Nastavak ove sjednice zakazan je za utorak, 19. jula u 11 sati.
Održana 52. sjednica Općinskog vijeća Centar

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice Općinskog vijeća bilo je vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice koje se nalazi na području općine Stari Grad. Imajući u vidu podatak da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za još jednu preostalu parcelu, rečeno je da postoji rješenje kako bi se zaobišla pomenuta lokacija te da u tom smislu treba uputiti zahtjev Općini Stari Grad za korekciju lokacije vodovoda, uz saglasnost Instituta za hidrotehniku kao projektanta i poduzeti sljedeće neophodne korake uz maksimalno angažovanje svih nadležnih službi. Naloženo je Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove da pripremi tender za odabir izvođača radova. Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar u Gradskoj upravi održe sastanak sa gradonačelnikom u cilju ubrzavanja izdavanja neophodnih saglasnosti i odobrenja za izgradnju vodovoda.

 

Zakup poslovnih prostorija

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije. Tako su Predškolskoj ustanovi ''Pony'' Sarajevo dodijeljene poslovne prostorije za obavljanje djelatnosti obrazovanja, u Alipašinoj ulici 39 u suterenu, površine  91 m2, sa iznosom zakupnine od 6 KM/m2 mjesečno. Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u petogodišnji zakup poslovne prostorije u Titovoj ulici 50 (u dvorištu), površine 127 m2, sa iznosom zakupnine od 29,40 KM/m2 za ugostiteljsko-uslužni dio i 14,70 KM/m2 za magacin, kao i poslovne prostorije u Mis Irbinoj ulici 1 (u dvorištu), površine 93 m2, sa iznosom zakupnine od 16,80 KM/m2 mjesečno. Ova dva poslovna prostora dodijeljena su pod uslovom izmirenja dospjelih dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine dosadašnjih zakupaca.

 

Građevinsko zemljište

Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom proda neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište, površine 340 kvadrata po cijeni od 1.300 KM/m2 (ukupno 442.000 KM) Društvu za projektovanje, inženjering, izgradnju, trgovine u usluge ''Synergetic'' d.o.o. Sarajevo radi oblikovanja građevinske parcele u svrhu izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Kemal-begovoj ulici.

Općinsko vijeće je donijelo rješenja o izuzimanju i preuzimanju u korist Općine Centar, uz naknadu, neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi privođenja krajnjoj namjeni – izgradnje saobraćajnice R-H na lokalitetu Kromolj, u skladu sa Regulacionim planom ''Jagomir II'', kao i neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje saobraćajnice – veze ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka. Vijeće je donijelo i rješenja o preuzimanju, uz naknadu, neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje  dijela Ulice Karić Midhat – Mitke na lokalitetu Mjesne zajednice ''Breka-Koševo II''.

Na ovoj sjednici su donesena i rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata.

Kalendar za obilježavanje značajnijih događaja i ličnosti na području Općine

Općinsko vijeće je razmatralo i prihvatilo Odluku o utvrđivanju ''Kalendara za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine na području općine Centar'' koju je predložila Komisija Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti. U raspravi o predloženoj odluci vijećnici su uputili još nekoliko prijedloga koji bi bili uvršteni u kalendar, što je Vijeće i prihvatilo te zadužilo Komisiju da pripremi konačan tekst za narednu sjednicu Općinskog vijeća planiranu za 26. juli.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici prihvatilo ostavku koju je vijećnik Hamdija Hasanović podnio na mjesto predsjednika Upravnog odbora Javne ustanove ''Centar za sport i rekreaciju'' Sarajevo i dalo saglasnost općinskom načelniku da provede proceduru imenovanja vršioca dužnosti odnosno novog predsjednika Upravnog odbora Javne ustanove ''Centar za sport i rekreaciju''.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti