Moguće preseljenje Centra za kulturu u prostorije Centra za sport i rekreaciju

U prostorijama Centra za sport i rekreaciju, koji je smješten u zgradi FIS-a, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je održao zajednički sastanak sa rukovodstvom Centra za sport i rekreaciju i Centra za kulturu, javnih ustanova čiji je osnivač Općina Centar.
Moguće preseljenje Centra za kulturu u prostorije Centra za sport i rekreaciju

Prva tema o kojoj su prisutni razgovarali je pronalaženje adekvatnog prostora za smještaj Centra za kulturu iz prostorija u Ulici Jelića 1, prostor koji Općina Stari Grad želi da ponovo stavi na raspolaganje za svoje potrebe.

 

Direktor Centra za kulturu Senad Bostandžić je prisutne upoznao sa sadašnjom situacijom oko problema izmještanja ove javne ustanove iz sadašnjih prostorija koje koriste decenijama.

 

-Ukoliko se Centar za kulturu iseli iz prostora u Jelićevoj ulici izgubit će pet velikih projekata po kojima je već godinama prepoznatljiv. Prije svega, poput festivala Smijeh je lijek, Hajde svijete budi dijete i druge. Sama selidba u prostorije Centra za mlade na Gorici nije moguća zbog nedostatka prostora, kazao je Bostandžić. Direktorica Centra za sport i rekreaciju Jasmina Polić je ponudila posljednji sprat zgrade FIS-a u Mis Irbinoj ulici na kojem ima oko 600 kvadrata prostora u koji može biti smješten Centar za kulturu.

 

–Procjenjujemo da ulaganjem oko 500.000 KM možemo ovaj prostor dovesti do krajnje namjene sa potrebnim kancelarijama i salom za predstave, te bi sa ovim korakom mogli objediniti troškove administracije naše dvije javne ustanove na čemu bismo napravili uštede. Na vanjskom igralištu FIS-a možete postaviti binu za otvorenu scenu za svoje predstave. Također, što se tiče projekta modernizacije stadiona Koševo, kojim upravlja Centar za sport i rekreaciju, urađena je procjena vrijednosti infrastrukture na oko 70 miliona KM. Općina Centar sada mora pokrenuti proceduru izmjena i dopuna urbanističkog projekta, a za izgradnju podzemnih garaža ispod otvorenog igrališta FIS-a završen je idejni projekat, izjavila je Polić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je za Općinu Centar jedan od prioriteta modernizacija stadiona Koševo.

 

–Sa budućim investitorima iz Njemačke možemo razgovarati za njihovo eventualno investiranje u modernizaciju stadiona po principu javno-privatno partnerstvo. Također ćemo u Općini Centar pokrenuti proceduru izmjene i dopune regulacionog plana za to područje kako bismo stekli planske uvjete za pokretanje ovog projekta. Planiramo izjednačiti osnivačke akte dvije javne ustanove Centra za sport i rekreaciju i Centra za kulturu, kao i riješiti pravni status objekta na Gorici u kojem je smješten Centar za mlade, odnosno uraditi tehnički prijem objekta. Za izgradnju podzemne garaže ispod vanjskog igrališta FIS-a Općina Centar je u svom ovogodišnjem budžetu izdvojila 700.000 KM, objasnio je Ajnadžić.

 

Sastanku su također prisustvovali Hamdija Hasanović i Adnan Džumhur, predsjednici upravnog odnosno nadzornog odbora JU „Centar za sport i rekreaciju“, te Mirjana Jovanović-Halilović i Lidija Petric, predsjednice upravnog/nadzornog odbora Centra za kulturu „Sarajevo“.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti